György
16 °C
24 °C

1-2 tonna mérgezett paprika kerülhetett a fogyasztókhoz

2005.02.26. 09:37
Szúrópróbaszerű ellenőrzésen akadt fenn az a több tonnás marokkói paprikaszállítmány, melyben a növényvédő szer határértéke többszörösen meghaladja a megengedettet, de akut mérgezést nem okozhat. Az áru egy része forgaloma került. A mérgezett paprikáról tíz napja tudnak a hatóságok, 1-2 tonna kerülhetett a fogyasztókhoz.
Két, egyenként 11 ezer kilogrammos szállítmány érkezett a metamidophosz nevű rovarirtó szerrel mérgezett marokkói t. v. paprikából Magyarországra, a paprika az országban nagyon sok helyre került, közölte a tisztiorvosi, valamint a növényvédelmi szolgálat pénteken az MTI-vel. Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) főosztályvezetője elmondta: a MÓ-TA Kft. által importált tv-paprika első szállítmánya február 4-én, a második február 14-én érkezett az országba.

A mérgezett zöldséget a Match és a Cora üzleteiben árusított t. v. paprikák szúrópróbaszerű ellenőrzésénél fedezték fel, így az áruházlánc minden üzlete érintett lehet - közölte.

Pupillaszűkület, nyáladzás, szájszárazság

A paprikában lévő növényvédő szer határértéke többszörösen meghaladja a megengedettet, de akut mérgezést nem okozhat. Szakemberek szerint a paprikában lévő szermaradvány nem okoz az emberi szervezetben maradandó károsodást sem, de fogyasztása esetén mérgezési tünetek léphetnek fel: pupillaszűkület, nyáladzás, szájszárazság, hőérzetváltozás. Az első vizsgálatok Kaposváron forgalmazott tételből mutatták ki a fertőzést, később Tatabányán és Szolnokon is találtak a mérgezett paprikából.

Ócsai Lajos szerint a piacokra is kerülhetett a szállítmányból, mivel a forgalmazó cég székhelye a fővárosi nagybani piacon található. Hangsúlyozta, a hatóságok felvették a kapcsolatot az áruházakkal, hogy zárolják a paprikatételeket és a nagykereskedőt ezek begyűjtésére kötelezték. A fertőzött paprika sorsáról az ÁNTSZ dönt, ami ez esetben egyértelműen a megsemmisítés lesz - jelentette ki. Hozzátette: a nagykereskedőnek tájékoztatni kell a hatóságokat arról is, hogy az érintett szállítmányokból kiknek adott el.

A főosztályvezető elmondta: a termelő és a forgalmazó felelőssége egyértelmű az ügyben, velük szemben minőségvédelmi bírság kiszabására van lehetőség, ami megfelel a érintett paprikatételek értékének.

Itt-ott még most is lehet mérgező paprika

A szúrópróbaszerű ellenőrzést végző Növény- és Talajvédelmi Szolgálat főigazgatója megerősítette, hogy a veszélyes szert tartalmazó paprika az országban nagyon sok helyre elkerült, a nagy üzletláncokon kívül a kiskereskedőkhöz is. Úgy fogalmazott: "Biztosak vagyunk abban, hogy még a polcokon is van itt-ott, amott".

Halmágyi Tibor a Magyar Televízió pénteki Este című műsorában elismerte, hogy az elmúlt tíz napban lehettek olyanok, akik mérgezett paprikát ettek. "Tíz nappal ezelőtt volt az első vizsgálat, azóta folyamatosan vizsgáljuk és jelenleg 16 olyan tételről tudunk, amelyben határérték feletti szermaradék van." Összesen 12 tonna paprikát zároltak, és maximum 1-2 tonna mérgezett paprika kerülhetett a fogyasztókhoz, vélte az igazgató.

Halmágyi Tibor főigazgató hangsúlyozta: felügyelőik az hétvégén is ellenőrzik az egész országban, hogy a kereskedők eleget tettek-e az érintett paprikatételek kivonásáról kiadott rendelkezésnek. Hozzátette: "Akkor teszi jól a fogyasztó, ha megnézi, vagy igazoltatja a boltban, hogy nem ez a MÓ-TA Kft. által Marokkóból behozott paprikatétel, s ha ezt bizonyították, akkor nyugodtan megeheti."

A saláta is veszélyes

A főigazgató elmondta, külön figyelmet fordítanak a nagy kockázatot jelentő terményekre. Ezek között említette a primőröket, különösképpen a salátát. Kockázatot jelentenek a harmadik országból érkezett szállítmányok is, mert ezekben az országokban még használhatnak olyan szereket, amelyeket az Európai Unióban már betiltottak, illetve az alkalmazott technológia sem felel meg az uniós elvárásoknak.

Halmágyi Tibor kitért arra is, hogy az EU külső határait átlépő áru elméletileg már szabadon áramolhat az unió teljes területén. Ugyanakkor szeretnék elérni, hogy a belső határokon mégis lehessen valamiféle ellenőrzést végezni.

Biacs Péter, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója is ezzel magyarázta a mostani paprikaügyet az Este című műsorban: "Május elseje óta az Unióból akadály nélkül áramolhat be minden termék, sőt az az alapelve a közös piacnak, hogy ezt ne gátoljuk, ezért nincs kötelező vizsgáltatás."