Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az egész ágazatot megmérgezte a 2004-es paprikabotrány

2007.05.18. 15:16
Drasztikusan visszaesett a fűszerpaprika-termesztés és -fogyasztás a 2004-es hamisítási botrány óta: a vásárlók jobban bíznak a házi, de szürkegazdaságba tartozó termékekben. Pedig már jobban működik az ellenőrzés.
Válságban van Magyarországon a fűszerpaprika-termesztés és -feldolgozás, a termőterület a korábbi 10-14 ezer hektárról 3-4 ezer hektárra, a feldolgozott mennyiség 6 ezer tonnáról mintegy 2 ezer tonna körüli mennységre csökkent, mondta Jaksa Lajos, a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke az MTI-nek. A szakemberek a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI) szervezésében tartott fűszerpaprika-fórumon tanácskoztak erről.

Nem heverték ki

Jaksa Lajos elmondta: a drasztikus termelés-visszaesés a 2004-es paprikabotrány következménye. A magyar fogyasztók közül többen már nem bíznak a nagyüzemi előállítókban. Ez utóbbiak termékei helyett a "szürkegazdaságban" gyártott kistermelői paprikát vásárolják. Így ez a szektor csaknem annyi őrleményt állít elő, mint az ipari méretekben termelő üzemek.

Annak érdekében, hogy az ipari termelés alapanyaga biztosítható legyen, a feldolgozók Szerbiából, a Vajdaság bácskai területeiről hoznak be a magyar alapanyag minőségével csaknem teljesen egyező paprikát. Ez utóbbi áru a belföldi alapanyagnál mintegy 20 százalékkal olcsóbb. A magyar fűszerpaprika-kivitel is jelentősen viszaesett, a korábbi több ezerről alig ezer tonnára.

Jelenleg egy hektár fűszerpaprika önköltsége egymillió forint körül mozog. Egy hektáron mintegy 10-12 tonna paprika terem. Ezt a mennyiséget a felvásárlók átlagosan, mintegy 1,2 millió forintért veszik meg. A jelenlegi helyzeten a terméktanács vezetője szerint egy, a fogyasztást ösztönző, a magyar termékbe vetett bizalom helyreállítását célzó marketingkampánnyal lehetne segíteni. Ennek éves költsége 20-30 millió forint között mozogna.

Már tudnak gyorsan ellenőrizni

Bánáti Diána, a KÉKI főigazgatója arról beszélt az MTI-nek, hogy a bizalom helyreállítása fontos, az általa vezetett intézet részben ezért is szervezte a fórumot. Másrészt viszont azért, hogy a szakembereket megismertesse a terület új eredményeivel.

A főigazgató elmondta: a "paprikabotrányt" követően a KÉKI-ben kifejlesztették azokat az eljárásokat, amelyek segítségével mind a mikotoxinokat - azaz a penészgombák által termelt méreganyagot -, mind pedig az idegen színező anyagokat gyorsan ki lehet mutatni. Bánáti Diána szerint mindez azért fontos, mert a magyar fogyasztóknak a hungarikum szó hallatán elsők között a fűszerpaprika jut az eszébe. A magyar kultúra része ugyanis a paprika, a fűszerpaprika étkezési használata.