Gusztáv
3 °C
7 °C

Az egész ágazatot megmérgezte a 2004-es paprikabotrány

2007.05.18. 15:16
Drasztikusan visszaesett a fűszerpaprika-termesztés és -fogyasztás a 2004-es hamisítási botrány óta: a vásárlók jobban bíznak a házi, de szürkegazdaságba tartozó termékekben. Pedig már jobban működik az ellenőrzés.
Válságban van Magyarországon a fűszerpaprika-termesztés és -feldolgozás, a termőterület a korábbi 10-14 ezer hektárról 3-4 ezer hektárra, a feldolgozott mennyiség 6 ezer tonnáról mintegy 2 ezer tonna körüli mennységre csökkent, mondta Jaksa Lajos, a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke az MTI-nek. A szakemberek a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI) szervezésében tartott fűszerpaprika-fórumon tanácskoztak erről.

Nem heverték ki

Jaksa Lajos elmondta: a drasztikus termelés-visszaesés a 2004-es paprikabotrány következménye. A magyar fogyasztók közül többen már nem bíznak a nagyüzemi előállítókban. Ez utóbbiak termékei helyett a "szürkegazdaságban" gyártott kistermelői paprikát vásárolják. Így ez a szektor csaknem annyi őrleményt állít elő, mint az ipari méretekben termelő üzemek.

Annak érdekében, hogy az ipari termelés alapanyaga biztosítható legyen, a feldolgozók Szerbiából, a Vajdaság bácskai területeiről hoznak be a magyar alapanyag minőségével csaknem teljesen egyező paprikát. Ez utóbbi áru a belföldi alapanyagnál mintegy 20 százalékkal olcsóbb. A magyar fűszerpaprika-kivitel is jelentősen viszaesett, a korábbi több ezerről alig ezer tonnára.

Jelenleg egy hektár fűszerpaprika önköltsége egymillió forint körül mozog. Egy hektáron mintegy 10-12 tonna paprika terem. Ezt a mennyiséget a felvásárlók átlagosan, mintegy 1,2 millió forintért veszik meg. A jelenlegi helyzeten a terméktanács vezetője szerint egy, a fogyasztást ösztönző, a magyar termékbe vetett bizalom helyreállítását célzó marketingkampánnyal lehetne segíteni. Ennek éves költsége 20-30 millió forint között mozogna.

Már tudnak gyorsan ellenőrizni

Bánáti Diána, a KÉKI főigazgatója arról beszélt az MTI-nek, hogy a bizalom helyreállítása fontos, az általa vezetett intézet részben ezért is szervezte a fórumot. Másrészt viszont azért, hogy a szakembereket megismertesse a terület új eredményeivel.

A főigazgató elmondta: a "paprikabotrányt" követően a KÉKI-ben kifejlesztették azokat az eljárásokat, amelyek segítségével mind a mikotoxinokat - azaz a penészgombák által termelt méreganyagot -, mind pedig az idegen színező anyagokat gyorsan ki lehet mutatni. Bánáti Diána szerint mindez azért fontos, mert a magyar fogyasztóknak a hungarikum szó hallatán elsők között a fűszerpaprika jut az eszébe. A magyar kultúra része ugyanis a paprika, a fűszerpaprika étkezési használata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!