Gál
3 °C
16 °C

Behajtják a ki nem fizetett parkolási díjakat

2003.04.24. 09:49
A ki nem fizetett parkolási díjak miatt először nyert jogerős pereket az egyik budapesti parkolási társulás, így két fővárosi autós nem térhet ki egymillió, illetve 300 ezer forintos tartozásának törlesztése elől. Április végétől a törvény is megkönnyíti a parkolási cégeknek a kinnlevőségek behajtását.
A múlt héten másodfokon is megnyert két pert a Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft.. Az egyik autós a ki nem fizetett parkolási díjak, pótdíjak, ezek kamata, s a jogi eljárás költségei miatt több mint egymillió forinttal tartozik. A bíróság első és másodfokon is perdöntő bizonyítéknak ítélte a parkolási cég számítógépes rendszere által rögzített adatokat - mondta a Világgazdaságnak Novák Péter, a BÖP ügyvezető igazgatója.

Az illető hölgy az elmúlt évek alatt csaknem 280 büntetőcédulát szedett össze, mindig ugyanabban az utcában parkolva, ahol egyébként a munkahelye is van. A másik esetben a bíróság első fokon nem tartotta elegendő bizonyítéknak a számítógépes rendszert, s a mintegy 300 ezer forinttal tartozó autós javára ítélt.

A társaságok megkaphatják a személyes adatokat

Ezt a döntést a BÖP fellebbezése után a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében megváltoztatta. A Budapesten működő három parkolási társulásnak a becslések szerint összesen 3 milliárd forintnyival tartoznak a nem fizetők.

A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény korábban nem tette lehetővé, hogy a parkolási cégek az autók rendszáma és gyártmánya alapján megkapják belügyminisztériumi nyilvántartásból a bliccelők nevét és címét. Ezért a háromból kettő megbízott a közreműködéssel egy adatkezelő céget, amely a rendszámok alapján hozzájut a személyes adatokhoz, majd kiküldi a tartozásról szóló fizetési felszólításokat az érintettek lakcímére. A törvényt márciusban módosították: a társulások a tarifa meg nem fizetése esetén a díj és a pótdíj behajtása érdekében megkaphatják a személyes adatokat.

A törvénymódosítás hatálybalépése annak a jogértelmezési vitának is a végét jelenti, miszerint törvényes-e a két cég által eddig alkalmazott "kétlépcsős" megoldás. A személyes adatok kiadása miatt másfél éve egy budapesti autós pert is indított, melyben jogi képviselője Kovács Kázmér volt, de a bíróság másodfokon is jogszerűnek ítélte az eljárást. Az ügyvéd felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz (LB), amely a jövő hétre tűzte ki a tárgyalást. Kovács elmondta: a törvény módosításával a helyzet jogszerűvé vált, ám ha álláspontját a felülvizsgálati eljárás során az LB is osztja, akkor át kell gondolni, visszamenőleg hogyan állítható helyre a jogszerű állapot. Az első felszólítás után az autósoknak mintegy 10 százaléka rendezi tartozását. Az első néhány száz ügyet a BÖP már átadta a bíróságra, s kimentek a fizetési meghagyások - mondta Novák Péter. A fizetési meghagyás ellen tiltakozók esetében perek indulnak. A BÖP eddig mintegy száz pert indított, többségét első fokon megnyerte.

A harmadik érdekelt a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás, amely önkormányzati szerv, s így a pótdíjak beszedésére közbeszerzést kell kiírnia. Náluk halmozódott fel a legnagyobb adósság, mert adatok hiányában nem folyik a felszólítólevelek kipostázása. Tóth József igazgató elmondta: a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy parkolási cégek adatokat kezeljenek, megfelelő technikai és személyi feltételek esetén. Az igazgató reményei szerint az idén elindíthatják a hátralékok behajtását.