Alfréd
-2 °C
2 °C

Amerikaiak és izraeliek vinnék a Parmalatot?

2004.02.16. 09:40
Több komoly ajánlat is érkezett a magyar Parmalatra, de nem mind a megvásárlásról szól. A hitelezők február végére hívtak össze egy találkozót, melyen ismertetik a Parmalat helyzetét.
A Parmalat Hungaria Rt. vezetői február végére hitelezői találkozót hívtak össze - értesült a Nspi Gazdaság -, arra minden olyan tejtermelőt és céget meghívtak, amelyeknek a magyar tejipari vállalat tartozik. E találkozón várhatóan ismertetik a társaság helyzetét, s egyeztetnek a tejtermelőkkel.

A napilap információi szerint tel-avivi és észak-amerikai tejipari vállalatok képviselői érdeklődnek a Parmalat Hungaria Rt. iránt. Ezt a cég PR-vezetője nem kívánta kommentálni, annyit azonban megjegyzett, hogy több komoly ajánlat is érkezett a magyar Parmalatra, de nem mind megvásárlásról szól.

A hét elején várhatóan ismét Székesfehérvárra érkezik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank Rt. (EBRD) - egy tejipari vállalati szakemberrel kiegészített - képviselőcsoportja, amelynek tagjai további segítséget nyújtanak a Cristiano Villani irányította cég finanszírozáshoz, s a kialakult helyzet kezeléséhez. Újabb fejlemény, hogy a Parmalat Hungaria Rt. felszámolását kezdeményező tejtermelők egy csoportja és a Catone nevű logisztikai vállalat pénteken megalapította az Á-Tejtermelő Kft.-t.

Az új cég a felszámolás idején alternatív megoldást jelenthetne a magyar Parmalat folyamatos üzemeltetésére, mivel a tejtermelők biztosítanák az alapanyag-ellátást - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Viszlai Béla, a tejtermelői konzorcium képviselője. Kiemelte, hogy a hárommillió forintos alaptőkével létrehozott társaságnak két tulajdonosa van, 60 százalékban tizenegy tejtermelő, 40 százalékban pedig a Catone. Információink szerint az is elképzelhető, hogy a pénteken megalapított Á-Tejtermelő Kft. a felszámolás ideje alatt működteti a Parmalat Hungaria Rt.-t, s utána akár meg is vásárolja. Erről azonban az új társaság tulajdonosainak tovább kell majd egyeztetniük a Parmalat és a majdani felszámolást végző vállalat illetékeseivel.