Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Hány patika zárt be?

2004.07.07. 08:10
Az egészségügyi tárca cáfolja a gyógyszerészkamara azon megállapítását, hogy tízes nagyságrendű a csődbe ment patikák száma.
Korábbi hírek szerint húsz körül van azon gyógyszertárak száma, amelyek az idén kényszerültek végleg bezárni, továbbá 800-900 patikát veszélyeztet a csőd. Hamvas József, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium gyógyszerészeti főosztályának vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a hozzájuk eljuttatott statisztikák nem mutatnak ennyi bezárást.

Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a felszámolt intézmények az elmúlt fél év eseményei miatt kényszerültek kitenni a "zárva" táblát. Jelenleg Magyarországon 5000 ellátatlan lakosra lehet egy patikát nyitni. Hamvas szerint elképzelhető, hogy egyes helyeken a piaci telítettség okozta a gyógyszertárak csődjét.

A tárca szerint a hosszú távú stabilizáció kulcsa a gyógyszerpiaci rendtartás lehet - ennek kidolgozásában a gyógyszerészkamara is részt vesz -, a törvényjavaslat várhatóan ősszel kerül a parlament elé. A koncepció elemei közé tartozik az intézményrendszer struktúrájának felülbírálása is, ezen belül az egyes, vény nélkül kapható készítmények patikán kívüli forgalmazása. Felvetődött az is, hogy a patikák nyereségét ne százalékban, hanem forintban határozzák meg. Ezzel a kereskedők nem lennének érdekeltek a drágább készítmények eladásában.

Ez tulajdonképpen hasonló a bázisfinanszírozási rendszerhez, ám nem forgalom-, hanem szolgáltatásfüggő lenne. Így például a gyógyszertárakban is ellenőrizhetnék a betegek vérnyomását. Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke elmondta, hogy nyitottak a szolgáltatások bővítésére. Itt elsősorban olyan lehetőségekről van szó, mint a házhoz szállítás, vagy az interneten keresztüli rendelés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?