István, Vajk
19 °C
33 °C

Hány patika zárt be?

2004.07.07. 08:10
Az egészségügyi tárca cáfolja a gyógyszerészkamara azon megállapítását, hogy tízes nagyságrendű a csődbe ment patikák száma.
Korábbi hírek szerint húsz körül van azon gyógyszertárak száma, amelyek az idén kényszerültek végleg bezárni, továbbá 800-900 patikát veszélyeztet a csőd. Hamvas József, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium gyógyszerészeti főosztályának vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a hozzájuk eljuttatott statisztikák nem mutatnak ennyi bezárást.

Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a felszámolt intézmények az elmúlt fél év eseményei miatt kényszerültek kitenni a "zárva" táblát. Jelenleg Magyarországon 5000 ellátatlan lakosra lehet egy patikát nyitni. Hamvas szerint elképzelhető, hogy egyes helyeken a piaci telítettség okozta a gyógyszertárak csődjét.

A tárca szerint a hosszú távú stabilizáció kulcsa a gyógyszerpiaci rendtartás lehet - ennek kidolgozásában a gyógyszerészkamara is részt vesz -, a törvényjavaslat várhatóan ősszel kerül a parlament elé. A koncepció elemei közé tartozik az intézményrendszer struktúrájának felülbírálása is, ezen belül az egyes, vény nélkül kapható készítmények patikán kívüli forgalmazása. Felvetődött az is, hogy a patikák nyereségét ne százalékban, hanem forintban határozzák meg. Ezzel a kereskedők nem lennének érdekeltek a drágább készítmények eladásában.

Ez tulajdonképpen hasonló a bázisfinanszírozási rendszerhez, ám nem forgalom-, hanem szolgáltatásfüggő lenne. Így például a gyógyszertárakban is ellenőrizhetnék a betegek vérnyomását. Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke elmondta, hogy nyitottak a szolgáltatások bővítésére. Itt elsősorban olyan lehetőségekről van szó, mint a házhoz szállítás, vagy az interneten keresztüli rendelés.