Valter
16 °C
31 °C

Kellemetlen meglepetések érhetik a Postabank vevőjét

2003.09.16. 08:45
A leendő vevőnek kellemetlen meglepetést okozhat a Postabank némely korábbi peres ügye - vélekednek a szakértők. Az állam az ismert és elindított perek esetében kétmilliárd, a későbbiekben felmerült kötelezettségek esetében egymilliárd forintra korlátozta ugyan a bank és leendő vevője által fizetendő kötelezettség összegét, ám ha az ügyek öt éven túlra nyúlnak, a kár teljes összegét a banknak kell viselnie.
Az egyik probléma a könyvvizsgálók ügye lehet. Itt a magyar állam perelte be a Prudentia, az Arthur Andersen és a Deloitte & Touche (DT) cégeket mint a Postabank üzleti jelentéseit 1995 és 1998 között készítő auditorokat. A kártérítési per 171 milliárd forintos perértéken fut, ez több mint a bank konszolidációjára költött 156 milliárd forint.

Perel a könyvvizsgáló

h i r d e t é s
A Napi Gazdaság információi szerint a Deloitte & Touche levélben jelezte a Postabanknak: ha a polgári perben elmarasztalják, akkor a társaság igénnyel fog élni a pénzintézet felé, mivel megítélésük szerint a bank valótlan adatokat közölt a könyvvizsgálóval. A társaság érintettségét cáfolja az a tény is, hogy a Postabanknál könyvvizsgálatot végző munkatársuk ellen indult büntetőeljárás során a bíróság időközben felmentő ítéletet hozott - közölték a DT-nél.

Ha a polgári peres kártérítési eljárás a könyvvizsgálókat elmarasztaló ítélettel zárul, vélhetően nem Deloitte lesz az egyetlen, amely új perrel igyekszik majd bizonyítani igazát. Az ügy természetesen lezáródhat az elévülési időn belül is, ekkor pedig - feltéve hogy a második perben a könyvvizsgálóknak adnak igazat - az a furcsa helyzet áll elő, hogy az állam által megnyert pénzt az állam kénytelen lesz visszafizetni a könyvvizsgálóknak.

A könyvvizsgálói per ugyanakkor nem záródhat le "időben", mivel az állam mellett időközben több korábbi Postabank-részvényes is belépett a perbe felperesi oldalon.

Spanyol ingatlanok

A másik nehézség a spanyol ingatlanok körül alakulhat ki, ennek kapcsán sokan úgy vélekednek, hogy az elévülési időn belül nem tud majd lezárulni az ügy. Korábban, az ingatlanegyüttes megvételekor az Euro-Immo Ingatlanfejlesztési és Hasznosító Rt. vizsgálta az ingatlanokat, amelyeket jelentése alapján azután a KPMG auditor cég 40 milliárd forintra értékelt. Az ingatlanok tulajdonjogával rendelkező kft.-k jegyzett tőkéjét 39 milliárd forintról 400 millióra csökkentették, majd már egyenként ezer forintos névértéken kerültek a Reorg-Apport tulajdonába.

A vagyonvesztés egyébként szerepet játszott a Princz Gábor és társai ellen indított nyomozásban is, ám a 36 milliárdos hűtlen kezeléssel meggyanúsított bankár és a menedzsment tagjai elleni vádak között már nem szerepelt az ingatlanpanama. Papp Csaba, a Szervezet Bűnözés Elleni Igazgatóság osztályvezetője arról számolt be, hogy az ügyben ugyan minden szálat felderítettek, ám a vezetők felelősségét nem tudták megállapítani.