Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kellemetlen meglepetések érhetik a Postabank vevőjét

2003.09.16. 08:45
A leendő vevőnek kellemetlen meglepetést okozhat a Postabank némely korábbi peres ügye - vélekednek a szakértők. Az állam az ismert és elindított perek esetében kétmilliárd, a későbbiekben felmerült kötelezettségek esetében egymilliárd forintra korlátozta ugyan a bank és leendő vevője által fizetendő kötelezettség összegét, ám ha az ügyek öt éven túlra nyúlnak, a kár teljes összegét a banknak kell viselnie.
Az egyik probléma a könyvvizsgálók ügye lehet. Itt a magyar állam perelte be a Prudentia, az Arthur Andersen és a Deloitte & Touche (DT) cégeket mint a Postabank üzleti jelentéseit 1995 és 1998 között készítő auditorokat. A kártérítési per 171 milliárd forintos perértéken fut, ez több mint a bank konszolidációjára költött 156 milliárd forint.

Perel a könyvvizsgáló

h i r d e t é s
A Napi Gazdaság információi szerint a Deloitte & Touche levélben jelezte a Postabanknak: ha a polgári perben elmarasztalják, akkor a társaság igénnyel fog élni a pénzintézet felé, mivel megítélésük szerint a bank valótlan adatokat közölt a könyvvizsgálóval. A társaság érintettségét cáfolja az a tény is, hogy a Postabanknál könyvvizsgálatot végző munkatársuk ellen indult büntetőeljárás során a bíróság időközben felmentő ítéletet hozott - közölték a DT-nél.

Ha a polgári peres kártérítési eljárás a könyvvizsgálókat elmarasztaló ítélettel zárul, vélhetően nem Deloitte lesz az egyetlen, amely új perrel igyekszik majd bizonyítani igazát. Az ügy természetesen lezáródhat az elévülési időn belül is, ekkor pedig - feltéve hogy a második perben a könyvvizsgálóknak adnak igazat - az a furcsa helyzet áll elő, hogy az állam által megnyert pénzt az állam kénytelen lesz visszafizetni a könyvvizsgálóknak.

A könyvvizsgálói per ugyanakkor nem záródhat le "időben", mivel az állam mellett időközben több korábbi Postabank-részvényes is belépett a perbe felperesi oldalon.

Spanyol ingatlanok

A másik nehézség a spanyol ingatlanok körül alakulhat ki, ennek kapcsán sokan úgy vélekednek, hogy az elévülési időn belül nem tud majd lezárulni az ügy. Korábban, az ingatlanegyüttes megvételekor az Euro-Immo Ingatlanfejlesztési és Hasznosító Rt. vizsgálta az ingatlanokat, amelyeket jelentése alapján azután a KPMG auditor cég 40 milliárd forintra értékelt. Az ingatlanok tulajdonjogával rendelkező kft.-k jegyzett tőkéjét 39 milliárd forintról 400 millióra csökkentették, majd már egyenként ezer forintos névértéken kerültek a Reorg-Apport tulajdonába.

A vagyonvesztés egyébként szerepet játszott a Princz Gábor és társai ellen indított nyomozásban is, ám a 36 milliárdos hűtlen kezeléssel meggyanúsított bankár és a menedzsment tagjai elleni vádak között már nem szerepelt az ingatlanpanama. Papp Csaba, a Szervezet Bűnözés Elleni Igazgatóság osztályvezetője arról számolt be, hogy az ügyben ugyan minden szálat felderítettek, ám a vezetők felelősségét nem tudták megállapítani.