Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fűrészpor-feldolgozó épül Beleznán

2008.09.13. 14:51
Exportra fognak faipari hulladékból környezetbarát fűtőanyagot előállítani a zalai faluban.

Elkezdődött az első hazai komplett technológiát alkalmazó pellet üzem berendezéseinek összeállítása Beleznán. A település határában jelenleg a hatalmas silók elemeit szerelik össze. Az elképzelések szerint október második felétől a gyártás is beindulhat a telepen - írja a Zalai Hírlap.

A fűrészporból készülő fapellet a jövő egyik fűtőanyaga lehet, égési tulajdonságai kedvezőbbek a gázénál, ráadásul lényegesen olcsóbb és környezetbarát is. A gyártás során a beleznai üzem silóiból - több lépcsős előkészítés után - présekbe adagolják majd a fűrészport. Ott közel 1000 bar nyomáson 2-3 centiméter hosszú, és átlagosan 6 milliméter átmérőjű fapelletet préselnek az anyagból.

A gyár hetente 300 tonna fűrészport használ majd fel. Eleinte főleg exportra termel, mert Magyarországon még nincs elterjedve a pellettel való tüzelés. Olaszországban viszont már egymilliónál is több fapellet tüzelésű fűtőberendezés működik.