Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Egy hét ingyér' Tenerifén

Sajátos módját választotta egy tenerifei üdülőkomplexum reklámozásának a nagyratörő elnevezésű Giga-Info Kft. Jó alaposan megspammelte a magyar internetezőket, vagy ha tetszik kéretlen e-mailekkel árasztotta el a postaládákat, amit ráadásul nem is szégyell. Az Index utánajárt: a nehezen hihető üzleti ajánlat a jelek szerint valós, vagyis négyórás agymosás fejében bárki eltölthet egy hetet ingyen a Kanári-szigeteken. Persze akkor, ha marad szabad hely, és ha az illető nem választja inkább a Giga-Info kínálatából a genealógiát vagy a méhpempőt.
Négyórás agymosás fejében bárki eltölthet egy hetet ingyen Mallorcán
Nem szívbajos Kóbor Pál, a Giga-Info vezetője, akit az Index Adatvédelmi Kommandója a 87. kéretlen levél elolvasása után keresett meg, hogy ugyan honnan is szerezte meg az e-mail címünket. A menedzser ugyanis kerek perec megtagadta a választ. Ez egyfelől nem volt hatalmas meglepetés, hiszen a szokatlanul őszinte hangú spamben az üzletember arra kéri a címzetteket, ne érdeklődjenek arról, hogy kerültek be a jelöltek közé, ugyanis "az adatbázis tartalma bizalmas jellegű, és meg Önnek, aki annak tagja, sem adunk információt".

A törvény csak kekeckedik

Az adatvédelmi törvény (1995. évi CXIX. tv.) szerint azonban "az érintettet írásban tájékoztatni kell arról, hogy a megkereső az adatokat milyen forrásból szerezte; az adatfelhasználás céljáról, módjáról, időtartamáról, az adatkezelés során közreműködő igénybevételéről és az esetleges későbbi adatátadási szándékról; az adatkezelésre jogosult szerv vagy személy nevéről és címéről".

A tízpontos válasz

Miután elcitáltuk az idézett szakaszt, a megnyerően keresetlen gigainfós vezető annyit mondott: lehet, hogy a törvény szerint rá lehet kérdezni az adatok forrására, de szerinte válaszolni már nem kötelező. "Kitalálhatnék mindenfélét, de egyszerűbb, ha nem válaszolok" - tette hozzá. Tíz pont, áttértünk az üdültetésre.

Ha akar ingyér' nyaralni, vezettesse be az internetet!

A Giga-Info Kft. által jegyzett levélből az derül ki, hogy a szerencsés nyerteseknek semmit nem kell tenniük vagy megvenniük az üdülési utalványért cserébe, semmilyen kötelezettséget nem vállalnak, egyszerűen csak ki kell utazniuk, és jól kell érezniük magukat egy hétig a Kanári-szigeteken, a Regency Club üdülőjében, a Playa de las Americas nevű szigetrészen. Később kiderül, hogy annyira nyertesnek sem kell lenni, a lehetőség ugyanis szabadon átruházható.

Nyomás leégni!

Az Index "Mentsd meg a Tengeri Sünt!" Tényfeltáró Csoportja felhívta a tenerifei szervezőket is, akik megerősítették, hogy a levél nem átverés, aki ilyet kapott, már indulhat is. A cég a szállás költségeit fedezi, a repülőjegyet (kb. 90 ezer forint) a nyertes fizeti, és 15 ezer pesetáért félpanzió is igénybe vehető.

A time-share a keserű pirula

A Giga-Info egy olyan ír tulajdonú cég ajánlatait közvetíti, amely üdülési jogot (time-share) értékesít
A kft. igazgatója elmondta: a Giga-Info egy olyan ír tulajdonú cég ajánlatait közvetíti, amely üdülési jogot (time-share) értékesít, de ahelyett, hogy prospektusokban hirdetné magát, inkább kiviszi a jelölteket a helyszínre, és ott győzi meg őket. Ennek megfelelően a nyaralók egyetlen feladata, hogy végighallgassanak egy négyórás előadást, amelyben az üdülési jog megvásárlásának előnyeiről próbálják őket meggyőzni.

Állítják: tényleg nyaralhatunk

Az Index riportereiben forrt a kétely és a rosszindulat, de személyes próbálkozás híján csak a felhívott üzletemberek tanúvallomásaira alapozhattak, melyekből az derült ki, hogy az ajánlat valós lehet. A nyaralási lehetőséget a mallorcai telefont felvevő hölgy szerint legfeljebb a nyaralótelep kapacitása korlátozhatja, amely - a hölgy megfogalmazásában - : "nagy". A magyar time-share szövetségnek a Giga-Info mindenestre nem tagja.

Propolisz és genealógia

A Giga-Info Kft. egyébként sokoldalú cégnek tűnik. Honlapjuk tanúsága szerint mobiltelefon-, számítógép-, ingatlan- és propolisz-kereskedelemmel is foglalkoznak, társkereső-szolgálatot üzemeltetnek, valamint történészeket és levéltárosokat keresnek, akik "genealógiai kutatásokat végeznek külföldön élő megbízóink részére". Igaz, ez utóbbi csak a http://www.0660.hu/~flora/ címen szerepel, a gigainfo.hu-n már nem. Mindenki gondoljon, amire csak akar, de előtte nézze meg, milyen személyes honlapokat ajánl a Giga-Info.