Árpád
-2 °C
3 °C

Pénzügyben jók vagyunk

2008.09.10. 07:33
Magyarország a pénzügyi fejlettséget tekintve megelőzi a többi visegrádi országot - ez olvasható ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) most első ízben kiadott ranglistájából.

A tekintélyes davosi szakértők eddig a világ országainak versenyképességéről tettek közzé évről évre ranglistákat, mostantól azonban a pénzügyi fejlettségi indexet is rendszeresen publikálni szeretnék. A bankok, biztosítók és pénzügyi piacok mellett a szektor intézményi és üzleti környezetét, illetve a hitelellátásban megnyilvánuló "outputját" is vizsgáló anyag 52 ország mezőnyében a 33. helyre sorolja hazánkat, míg Cseh- és Lengyelország, illetve Szlovákia ennél 2-9 helylyel hátrébb van.

Hasonló következtetésre jutott nyár elején közzétett elemzésében a MasterCard: a világ 75 nagyvárosának üzleti fejlettségét vizsgáló tanulmány szerint Budapesten Varsónál, Prágánál, sőt Bécsnél is fejlettebb a pénzügyi szektor. A magyar főváros ezen tényező alapján kapta a legmagasabb pontszámot a vizsgált hét kategória közül.

A WEF közgazdászai több mint száz mutatószámot összegeztek hét "pillérben": ezek közül hazánk régióelső az intézményi környezet, a bankrendszer, a nem banki szereplők és a tőkeellátottság terén, míg az üzleti környezet és a pénzügyi piacok alapján Csehország, a pénzügyi stabilitásnál pedig mindhárom visegrádi állam megelőz bennünket. Utóbbi jelentős részben annak tudható be, hogy nálunk kiemelkedőnek ítélték az elemzők a valutaválság kockázatát.

Egy fizetőeszköz egyensúlyát a külső és belső gazdasági állapotok, az államháztartás helyzete, valamint a folyó fizetési mérleg határozza meg - mutat rá Nyeste Orsolya, az Erste Bank makroelemzője, és hozzáteszi: néhány évvel ezelőtt valóban nagyon rossz volt a helyzet ezen a téren, de folyamatosan javul az egyensúly. A gazdaságkutatók szerint akkor kerülnek a stabilitással kapcsolatos kérdések előtérbe, ha a fizetési mérleg deficitje meghaladja a GDP 5-6 százalékát. Magyarországon viszont ez a mutató tavaly öt százalékos volt, jelenleg 4,5 százalék körül lehet, és folyamatosan csökken.

A davosi elemzés nem terjed ki a lakosság pénzügyi kultúrájára, viszont a GfK csoport rendszeresen elkészített felméréseiből kiderül, hogy e téren le vagyunk maradva a régió többi államától. Szlovénia már nyugat-európai szinten áll ezen a téren, de Cseh- és Horvátország is megelőz bennünket - mondja Bacher János, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója. A magyar lakosság is önkritikusan elismeri, hogy nem ért a pénzügyekhez.

Tény viszont, hogy Magyarországon fejlett a bankrendszer, sok intézmény van jelen, és a szolgáltatások is korszerűek. Emellett az OTP Bank is emelheti az ország presztízsét, amelynek a térségből egyedüliként sikerült nemzetközi szinten is terjeszkednie.

Világszinten a WEF szerint az Egyesült Államok pénzügyi szektora a legfejlettebb, annak ellenére, hogy a tavaly kezdődött jelzálogpiaci válság több mutatószámot is lerontott. Az USA vezető helye az ottani bankok hatékonyságának, koncentrációjának és a pénzügyi piacok erejének tudható be.

A második helyre a biztosítók, az M+A tevékenység és a pénzügyi piacok nemzetközi orientációja alapján vezető Nagy-Britanniát sorolja a tanulmány, a bronzérmet pedig a számviteli szabványokban, a tulajdonjogok védelmében és más intézményi kérdésekben élen járó Németország kapta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?