Vilhelmina
12 °C
28 °C

Pénzügyben jók vagyunk

2008.09.10. 07:33
Magyarország a pénzügyi fejlettséget tekintve megelőzi a többi visegrádi országot - ez olvasható ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) most első ízben kiadott ranglistájából.

A tekintélyes davosi szakértők eddig a világ országainak versenyképességéről tettek közzé évről évre ranglistákat, mostantól azonban a pénzügyi fejlettségi indexet is rendszeresen publikálni szeretnék. A bankok, biztosítók és pénzügyi piacok mellett a szektor intézményi és üzleti környezetét, illetve a hitelellátásban megnyilvánuló "outputját" is vizsgáló anyag 52 ország mezőnyében a 33. helyre sorolja hazánkat, míg Cseh- és Lengyelország, illetve Szlovákia ennél 2-9 helylyel hátrébb van.

Hasonló következtetésre jutott nyár elején közzétett elemzésében a MasterCard: a világ 75 nagyvárosának üzleti fejlettségét vizsgáló tanulmány szerint Budapesten Varsónál, Prágánál, sőt Bécsnél is fejlettebb a pénzügyi szektor. A magyar főváros ezen tényező alapján kapta a legmagasabb pontszámot a vizsgált hét kategória közül.

A WEF közgazdászai több mint száz mutatószámot összegeztek hét "pillérben": ezek közül hazánk régióelső az intézményi környezet, a bankrendszer, a nem banki szereplők és a tőkeellátottság terén, míg az üzleti környezet és a pénzügyi piacok alapján Csehország, a pénzügyi stabilitásnál pedig mindhárom visegrádi állam megelőz bennünket. Utóbbi jelentős részben annak tudható be, hogy nálunk kiemelkedőnek ítélték az elemzők a valutaválság kockázatát.

Egy fizetőeszköz egyensúlyát a külső és belső gazdasági állapotok, az államháztartás helyzete, valamint a folyó fizetési mérleg határozza meg - mutat rá Nyeste Orsolya, az Erste Bank makroelemzője, és hozzáteszi: néhány évvel ezelőtt valóban nagyon rossz volt a helyzet ezen a téren, de folyamatosan javul az egyensúly. A gazdaságkutatók szerint akkor kerülnek a stabilitással kapcsolatos kérdések előtérbe, ha a fizetési mérleg deficitje meghaladja a GDP 5-6 százalékát. Magyarországon viszont ez a mutató tavaly öt százalékos volt, jelenleg 4,5 százalék körül lehet, és folyamatosan csökken.

A davosi elemzés nem terjed ki a lakosság pénzügyi kultúrájára, viszont a GfK csoport rendszeresen elkészített felméréseiből kiderül, hogy e téren le vagyunk maradva a régió többi államától. Szlovénia már nyugat-európai szinten áll ezen a téren, de Cseh- és Horvátország is megelőz bennünket - mondja Bacher János, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója. A magyar lakosság is önkritikusan elismeri, hogy nem ért a pénzügyekhez.

Tény viszont, hogy Magyarországon fejlett a bankrendszer, sok intézmény van jelen, és a szolgáltatások is korszerűek. Emellett az OTP Bank is emelheti az ország presztízsét, amelynek a térségből egyedüliként sikerült nemzetközi szinten is terjeszkednie.

Világszinten a WEF szerint az Egyesült Államok pénzügyi szektora a legfejlettebb, annak ellenére, hogy a tavaly kezdődött jelzálogpiaci válság több mutatószámot is lerontott. Az USA vezető helye az ottani bankok hatékonyságának, koncentrációjának és a pénzügyi piacok erejének tudható be.

A második helyre a biztosítók, az M+A tevékenység és a pénzügyi piacok nemzetközi orientációja alapján vezető Nagy-Britanniát sorolja a tanulmány, a bronzérmet pedig a számviteli szabványokban, a tulajdonjogok védelmében és más intézményi kérdésekben élen járó Németország kapta.