Jenő
-3 °C
6 °C

Csak ötödikek vagyunk pálinkaivásban

2002.01.07. 09:19
Évente átlagosan 2-3 százalékkal csökken Magyarországon az égetett szeszes italok fogyasztása - tájékoztatta Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója az MTI-t.
Átállunk a minőségi italokra

A fogyasztók egyre inkább a minőségi italokat részesítik előnyben. A minőségi termékekből több fogy, s a fogyasztók összességében többet is költenek égetett szeszes italokra.

A háztartások jövedelmük 6-7 százalékát költik élvezeti cikkre, e kiadások negyedét fordítják alkoholra.

Csapatban jók lennénk

A szakmai szervezet vezetője szerint a közhiedelemmel ellentétben Magyarország az égetett szeszes italok fogyasztásában nem világelső. A hazai fejenkénti évi fogyasztás abszolút literre, azaz 100 százalékos alkoholmértékre átszámítva 3 liter. Ezzel Magyarország a világranglista 5. helyét foglalja el. Több égetett szeszt isznak Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban és Oroszországban is.

Az alkoholtartalmú italok (bor, sör és égetett szeszes ital) fogyasztásában Magyarország - 9,5 hektoliterfokos évenkénti és fejenkénti fogyasztással - a 9-10. helyen áll.

A piapiac számokban

Győry László szerint a szeszipari szövetség 16 tagvállalata a belföldi forgalom mintegy 75 százalékát tudhatja magáénak. A szeszipar évente több milliárd forint jövedéki adót fizet be a költségvetésbe. Ez 2000-ben 17,3, 2001-ben 20 milliárd forint volt.

A terméktanács igazgatója jelezte: míg 5-6 évvel ezelőtt mintegy 80 millió hektoliter finomszeszt állítottak elő a magyar üzemek, addig a múlt évben már csak 40-45 millió hektoliter.

Évente az országban mintegy 30 millió abszolút liternyi szeszes ital fogy. A bérfőzés mennyisége a szakértők szerint mintegy 5-6 millió hektoliterre tehető.

Emellett további 7-7,5 millió hektoliter égetett szeszes ital a származás nélküli kereskedelemben került forgalomba - mondta a szakember. Ez utóbbi mennyiség az elmúlt időszakban a pénzügyőrök szigorú ellenőrzéseinek köszönhetően lényegesen csökkent, a fekete forgalom a becsült 30 százalékról 20-25 százalékra esett vissza.

Januártól emelkedett a jövedéki adó

Idén a szeszes italok jövedéki adója 5-10 százalékkal emelkedett. Január 1-jétől hektoliterfokonként 1.670 forintot kell az előállítónak fizetnie, szemben a tavalyi 1.590 forinttal. A gyümölcspálinkák és a brandyk jövedéki adójának mértéke 1.515 forint lett, szemben a múlt évi 1.375 forinttal. A saját fogyasztást szolgáló bérfőzés jövedéki adója 594 forintról 653 forintra emelkedett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?