Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Csak ötödikek vagyunk pálinkaivásban

2002.01.07. 09:19
Évente átlagosan 2-3 százalékkal csökken Magyarországon az égetett szeszes italok fogyasztása - tájékoztatta Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója az MTI-t.
Átállunk a minőségi italokra

A fogyasztók egyre inkább a minőségi italokat részesítik előnyben. A minőségi termékekből több fogy, s a fogyasztók összességében többet is költenek égetett szeszes italokra.

A háztartások jövedelmük 6-7 százalékát költik élvezeti cikkre, e kiadások negyedét fordítják alkoholra.

Csapatban jók lennénk

A szakmai szervezet vezetője szerint a közhiedelemmel ellentétben Magyarország az égetett szeszes italok fogyasztásában nem világelső. A hazai fejenkénti évi fogyasztás abszolút literre, azaz 100 százalékos alkoholmértékre átszámítva 3 liter. Ezzel Magyarország a világranglista 5. helyét foglalja el. Több égetett szeszt isznak Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban és Oroszországban is.

Az alkoholtartalmú italok (bor, sör és égetett szeszes ital) fogyasztásában Magyarország - 9,5 hektoliterfokos évenkénti és fejenkénti fogyasztással - a 9-10. helyen áll.

A piapiac számokban

Győry László szerint a szeszipari szövetség 16 tagvállalata a belföldi forgalom mintegy 75 százalékát tudhatja magáénak. A szeszipar évente több milliárd forint jövedéki adót fizet be a költségvetésbe. Ez 2000-ben 17,3, 2001-ben 20 milliárd forint volt.

A terméktanács igazgatója jelezte: míg 5-6 évvel ezelőtt mintegy 80 millió hektoliter finomszeszt állítottak elő a magyar üzemek, addig a múlt évben már csak 40-45 millió hektoliter.

Évente az országban mintegy 30 millió abszolút liternyi szeszes ital fogy. A bérfőzés mennyisége a szakértők szerint mintegy 5-6 millió hektoliterre tehető.

Emellett további 7-7,5 millió hektoliter égetett szeszes ital a származás nélküli kereskedelemben került forgalomba - mondta a szakember. Ez utóbbi mennyiség az elmúlt időszakban a pénzügyőrök szigorú ellenőrzéseinek köszönhetően lényegesen csökkent, a fekete forgalom a becsült 30 százalékról 20-25 százalékra esett vissza.

Januártól emelkedett a jövedéki adó

Idén a szeszes italok jövedéki adója 5-10 százalékkal emelkedett. Január 1-jétől hektoliterfokonként 1.670 forintot kell az előállítónak fizetnie, szemben a tavalyi 1.590 forinttal. A gyümölcspálinkák és a brandyk jövedéki adójának mértéke 1.515 forint lett, szemben a múlt évi 1.375 forinttal. A saját fogyasztást szolgáló bérfőzés jövedéki adója 594 forintról 653 forintra emelkedett.