Mátyás
-6 °C
1 °C

Új Pick-tulajdonosok - a háttérben Csányi?

2005.04.13. 08:51
Két magánszemély vette meg a Pick Szeged Rt. Arago-tulajdonban lévő mintegy 60 százalékát - derül ki a mai Magyar Tőkepiacból. A minden bizonnyal milliárdos ügylet része lehet annak a stratégiának, amelynek keretében Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának érdekeltségébe kerülne a szalámigyár egésze.
A Pick Szeged Rt. Igazgatósága a Magyar Tőkepiac mai számában bejelentette, hogy Brazsák József, illetve Csarodai János április 11-én az Arago Befektetési Holding Rt.-től fejenként 1041820 darab, egyenként 1000 forint névértékű törzsrészvényt, ezzel egyenként 31,88 százalékos tulajdoni részt és 32,845 százalékos szavazati jogot szereztek a Pick Rt.-ben. A Népszabadság szerint mindenki arra számít, hogy a "pénzügyi befektetők" hamarosan túladnak a részvényeken. A minden bizonnyal milliárdos ügylet része lehet annak a stratégiának, amelynek keretében Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának érdekeltségébe kerülne a szalámigyár egésze.

Csányi lépései

A bankvezér tavaly vásárolt cégén, a Délhúson keresztül idén márciusban magánszemélyként 31 százalékos pakettet vásárolt a Pickből, részint a Leisztinger Tamás kezében lévő Aragótól, részint Román Gyula húsipari befektető társaságától. A Délhús az első lépésben nem kívánt a Pick harmadánál nagyobb részesedést vásárolni - ha 33 százalék feletti részesedésre tenne szert, nyilvános ajánlatot kellene adnia a többi részvény felvásárlására (a Népszabadság szerint ezt tervezik is). A Pick kétharmada bizonyára szintén a nyilvános vételi ajánlat elkerülése végett került két és nem egy kézbe. A lapnak mindenesetre "minden forrás cáfolta", hogy a vevőkre Csányi Sándor megbízottjaiként lehet tekinteni, magát az OTP-vezért pedig nem sikerült elérni.

Személyes döntések

A Pick április 11-i közgyűlésén Kovács Lászlót, a Délhús elnök-vezérigazgatóját elnökségi tagnak, majd másnap az igazgatóság elnök-vezérigazgatónak választotta (vagyis a tényleges irányítás a Csányi kezében levő társaság vezetőjéé). Fülöp Attila az elnökhelyettes, Ádámosi György felügyelőbizottsági elnök lett. Az igazgatóság további tagjai Ámman Gábor és Koleszár István lettek, a felügyelőbizottságé Éder Tamás és Golgovics Gábor.