Auguszta
-3 °C
2 °C

Lesz állása, ha beszél kínaiul

2007.06.05. 07:43
A korábbinál nehezebb helyzetben lesznek az idén diplomát szerzők, a gazdasági megszorítások miatt nem lesz könnyű elhelyezkedniük a pályakezdőknek. Egyre jobb eséllyel pályázhatnak viszont az állásokra a távol-keleti - elsősorban kínai - nyelvet beszélők.

Nehéz helyzetben lesznek az idén a frissdiplomások, akiknek döntő többsége szeptemberben állna munkába, hiszen a gazdaság és ezzel együtt a foglalkoztatás, a munkaerőpiac korlátozottan bővül - mondta a Napi Gazdaságnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Az élőmunka terhe ugyan munkaadói oldalról nem nőtt, de az egyéni járulék emelkedett, és a cégeket más intézkedések is szigorúbb gazdálkodásra kényszerítik.

Mivel a gazdasági folyamatoknak köszönhetően a régebbi, gyakorlattal rendelkező munkavállalók bérét is alacsonyan lehet tartani, sokan nem bajlódnak az újak betanításával - tette hozzá Dávid. A multik csak töredékét szívják fel a magyar diplomás és szakmunkás végzettségű munkaerőnek, és miután a kkv-k egyelőre nem bővülnek, szakértők szerint az idén nagy lesz a verseny a frissen végző diákok között.

Most is jó pontot jelent az állásinterjún, ha valaki a Corvinuson, az ELTE jogi karán vagy valamelyik természettudományi szakán végez. Az IBS, a Műszaki, a Miskolci vagy a Pécsi Egyetem szintén jó ajánlólevél, és keresik a PSZF-eseket is. A leghasználhatóbb tapasztalat a releváns szakmai, de ha ez nincs, előnyt jelent bármilyen munkahelyen eltöltött időszak - akár a gyorséttermi kiszolgálói vagy az önkéntes, civil szervezeteknél eltöltött munka is - mondta a lapnak Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere.

Legalább három hónapnyi gyakorlat ér valamit, de ideális esetben a hallgató már másod-harmadéves korától dolgozik. A szakember szerint ma már legfeljebb auditorcégek vesznek fel nagy tömegben - ez 50-60 főt jelent - friss diplomásokat. Mivel még mindig a használható nyelvtudás az egyik legfontosabb feltétel a magyarországi munkaerőpiacon, sokat ér a külföldi tapasztalat, legyen az ösztöndíjas tanulmány vagy akár gyermekfelügyelet.

Bármilyen jellegű legyen is a gyakorlat, a munkáltató számára azt bizonyítja, hogy a jelentkező képes beilleszkedni idegen közegbe, beszéli a nyelvet, és tudja, mit jelent dolgozni - véli Juhos Andrea, aki találkozott már olyan esettel, amikor az iskolából kikerülő, gyakorlattal nem rendelkező munkavállalónak el kellett magyarázni, hogy sem strandpapucsban, sem másnaposan nem mehet be a munkahelyére.

A humánértelmiségiek, a volt tanár- és bölcsészszakosok egyre gyakrabban próbálkoznak a reálszférában, és ha korábban nem szoktak hozzá vagy képesek levetkőzni a közigazgatásban megszokott gondolkodásmódot, gyakran sikerrel illeszkednek be például a kisebb-nagyobb társaságok hír-, média- vagy pr-osztályain.