Béla
12 °C
27 °C

Tart a plázaépítési láz

2004.04.23. 07:37
Bár nem mindegyik pláza teljesíti a hozzá fűzött reményeket, a következő három évben további 8-10 bevásárlóközpont építése várható. Ingatlanpiaci befektetésnek a gyengélkedő központok is jók - állítják szakértők.
A több éve tartó hatalmas fejlesztések ellenére a következő három évben további 8-10 bevásárlóközpont építése várható a fővárosban, illetve annak közvetlen közelében - derül ki a Magyar Bevásárlóközpontok Országos Szövetségének elemzéséből. A rendelkezésre álló adatok szerint 2007-ig összesen két vidéki központ készülhet, a fővárosi beruházások döntő része pedig a 15-20 évvel ezelőtt épült létesítmények felújítását jelentené.

Jó befektetés

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: eddig jellemzően mennyiségi növekedés volt a bevásárlóközpontok piacán, mostanában viszont a legkorábban épült, időközben elavult kereskedelmi komplexumokat kezdik felújítani a befektetők. Erre a működés során kitermelt jelentős nyereség bőséges fedezetet nyújt. Hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy a piac a jövőben is a jelenlegihez hasonló nagy tempóban növekszik, de szerinte most már nem mindegyik beruházás váltja majd be a hozzá fűzött reményeket. Ugyanakkor a gyengélkedő bevásárlóközpontok is jó ingatlanpiaci befektetésnek számíthatnak.

A szövetség adatai szerint 3-5 év alatt 320-370 ezer négyzetméter kereskedelmi terület kialakítására lehet számítani az országban. Ez több mint tízszázalékos növekedést jelent. Jelenleg 2,45 millió négyzetméter beépített kereskedelmi terület van, ebből 1,5 milliót a bevásárlóközpontok, valamivel kevesebb mint egymilliót a hipermarketek fednek le. A plázákban 4300 üzlet működik, amelyek becsült évi forgalma 600 milliárd forintra tehető. A hipermarketekben további 1500 bolt kapott helyet. Magyarországon az első bevásárló- és szórakoztatóközpont 1996-ban épült meg. Az eltelt nyolc év alatt annyit fejlődött az iparág, mint más nyugati országokban 20 év alatt.

Mostanra ugyan mérséklődött a kereskedelmi óriások terjeszkedési tempója, de a szövetség szerint továbbra sem lehet a piac telítettségről beszélni. A szervezet előrejelzése szerint belátható időn belül még további 30 (a hírek szerint már jócskán 10 ezer négyzetméter alatti területű) hipermarket építése várható - leginkább vidéken. Vámos György mindehhez hozzátette nem lehet megmondani hol a határ. Egész biztos vannak korlátai a piacnak, de azok most aligha mérhetőek fel, ugyanis a vásárlói szokások változása, a fogyasztás erősödése miatt még bővül a kereslet. Vélhetően a legkorábban 5-10 év múlva lehet először a piac telítettségéről beszélni.