Diána
12 °C
27 °C

Eltűnőben a pluszköltségek

2007.10.10. 07:46
Az egyszeri tételek eltüntetésével, illetve a türelmi idő meghosszabbításával igyekeznek vonzóbbá tenni lakáscélú és szabad felhasználású hiteleiket a bankok: több piaci szereplőnél – legalábbis a futamidő első részében – az ügyfélnek gyakorlatilag csak a kamatot kell fizetnie. A kedvezmények – mivel az új kihelyezések szinte teljes mértékben ebben a devizanemben történnek – értelemszerűen a svájcifrank-alapú termékekre vonatkoznak.

Az Allianz Bank konstrukciója akár jövedelemigazolás benyújtása nélkül is igényelhető: emellett a hitelintézet ügyletenként egy fedezetként felajánlott ingatlan értékbecslési díját utólagosan az ügyfél bankszámláján jóváírja, illetve kezelési költséget sem számol fel. A hitelkamatból szintén kedvezményeket ad az Allianz, ha az ügyfélnek van biztosítása a csoportnál, vagy a hitelintézetnél folyószámlája. Amennyiben a kedvezmény alapjául szolgáló feltételek továbbra is fennállnak, a kamatból adott engedményeket öt évig garantálják.

A CIB most minden piaci kamatozású ingatlanfedezetes hitel igénylésekor kedvezményes kezelési költséget számol fel, ha az adós a kölcsön igénylésekor vállalja, hogy jövedelmét a banknál megnyíló számlájára utaltatja, és megad két csoportos beszedési megbízást, emellett automatikusan hitelkártyához is juthat az ügyfél.

Az ajándék hitelkártyát az Erste is ott tartja a tarsolyában. A bank nullaszázalékos kezelési költséggel igényelhető jelzáloghitelt kínál, figyelemre méltó, 6,90 százalékos THM mellett. Az Erste hitele emellett jövedelemigazolás nélkül is kérhető, illetve az ügyfél megtakaríthatja a közjegyzői, valamint az értékbecslési díjat is.

A legegyértelműbben hangzó ajánlattal most a K&H jelent meg a piacon: lakás- vagy jelzáloghitelének most „csak kamattal” árult változatát is kínálja, amelynél a szerződéskötés díjával, az értékbecslés költségével és a kezelési költséggel sem kell kalkulálnia az ügyfélnek.

A Raiffeisen szintén egy sor egyszeri tételt magára vállal: a hitelbírálatidíj-akciójukat kiterjesztették a jelzálogkölcsönökre is, és bizonyos feltételek mellett az értékbecslés költségétől is megmenekülhet az igénylő. Ha az ügyfél a számláját is kellően aktívan használja, az első hathavi kezelési költséget is jóváírja a hitelintézet.

Az UniCredit Kímélő Hitel néven vezetett be hasonló elven működő konstrukciót: az ügyfél a terméket akár kétéves türelmi idővel is igényelheti. A hitel jövedelemigazolás nélkül is kérhető, és az ügyfél dönthet úgy is, hogy az első hat hónap alatt alacsonyabb kamattal törleszti a kölcsönt.