Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kamatcsökkentés vár az MNB-től a PM

2004.06.15. 17:15
A vártnál kedvezőbben alakulnak a gazdasági folyamatok a Pénzügyminisztérium legfrissebb, az év első öt hónapjára vonatkozó adatai szerint. A tárca módosította a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát, 3,5 százalékra emelve azt, és jelezte: a jegybank eddigi "óvatos" politikája után immáron jelentős kamatcsökkentésre számít.
Mindent összevetve, bár a geopolitikai bizonytalanság a világban egyelőre fennmarad, mind az általános külső konjunktúra javulása, mind az export piaci diverzifikáció lehetősége a magyar export termékek iránti külső kereslet élénkülését vetíti előre 2004-ben, elősegítve a gazdaság egészséges strukturális fejlődését, a külső egyensúly javulását - állapítja meg a PM.

A vártnál magasabb gazdasági növekedés

A bruttó hazai termék az első negyedévben - a piaci várakozásokat jelentősen meghaladva - 4,2 %-kal nőtt. Az előző év harmadik negyedévétől kezdve a GDP folyamatosan gyorsul. Utoljára 2001. második negyedévében volt 4 % felett a gazdaság növekedési üteme - emeli ki a dokumentum. A külkereskedelemben az első negyedévben folytatódott az előző év második felétől megfigyelt kedvező növekedési dinamika. Az áruk és szolgáltatások exportja 17,4 %-kal, míg az importé 16,6 %-kal haladta meg az előző évit.

Többet termelünk, kevesebbet fogyasztunk

A háztartások fogyasztási dinamikája az első negyedévben tovább lassult, összhangban a reálkereset visszafogott növekedésével. A kiskereskedelem adatai is alátámasztják a fogyasztási dinamika lassulását, a forgalom volumene az első három hónapban az előző évinél jóval szerényebb mértékben, 4,9 %-kal emelkedett. 2004-re a fogyasztásnak a tavalyinál jóval alacsonyabb, 2 % körüli bővülésével számolunk, ami összhangban van az egyensúlyi növekedési pályára való visszatérésre vonatkozó gazdaságpolitikai célkitűzésekkel.

Kisebb a kereset növekedés

A nemzetgazdaságban teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó nominális átlagkeresete a KSH adatai szerint 2004. első negyedévében 9,4 %-kal emelkedett. A növekedés üteme a versenyszférában - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál - 11,5 %, míg a költségvetési szférában 6,3 % volt. A nettó keresetek éves növekedése a bruttó keresetekétől elmaradt. 2004-ben mérsékeltebb a nemzetgazdasági bruttó keresetek növekedési üteme, mint 2003-ban.

Nőtt a foglalkoztatottság

A KSH intézményi statisztikája szerint 2004 első negyedévében a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, valamint a költségvetési és társadalombiztosítási intézményeknél összesen az alkalmazásban állók létszáma 0,8 %-kal nőtt, így ebben az időszakban átlagosan 2 millió 766 ezren álltak alkalmazásban. Ezen belül a versenyszféra létszáma 1,4 %- kal nőtt, míg a költségvetésé 1,1 %-kal csökkent. Az üzleti szféra létszámának kedvező változása elsősorban a gazdaság élénkülésének tudható be és várhatóan az év egészében fennmarad, míg a közszféra létszáma a tavalyi negyedik negyedévben bekövetkezett foglalkoztatási ésszerűsítésnek köszönhetően az év végéig a tavalyinál alacsonyabb lesz.

Kamatcsökkentést várnak

Az év eddig eltelt, csaknem teljes első felében a Jegybank igen óvatos kamatpolitikát folytatott. A múlt év végi forintgyengülés miatt kialakult rendkívül magas irányadó kamatot csaknem az egész negyedév során fenntartotta. Az ezután beindult kamatcsökkentések - szemben az előző évi kétszer 3 %pontos emeléssel - igen visszafogottak voltak, s ezek eredményeképpen május elejére a jegybanki irányadó kamat három lépésben 11,50%-ra csökkent.