Emőke
-4 °C
9 °C

Tovább csökkennek jövőre az adókedvezmények?

2003.08.29. 09:00
A NAPI Gazdaság információi szerint a Pénzügyminisztérium (PM) tárcáknak kiküldött adókra és járulékra vonatkozó elképzeléseinél többen kifogásolták, hogy abból hiányoznak a jövő évi adósávok és mértékek. Ezek nélkül ugyanis adóval kapcsolatos szabályozást nem igazán lehet véleményezni.
Az egyik szakértői anyagban egyértelműen ellenzik a PM-nek azt az elképzelését, amely szerint megszűnne a kötelező nyugdíjbiztosítás egyéni befizetéseinek - járulék és tagdíj - 25 százalékos adókedvezménye. Az érvelés szerint ugyanis ez aránytalan tehernövekedést okozna a járulékköteles jövedelmeknél más jövedelmekhez képest. Az átlagkereset adóterhe a jövedelem 20-25 százaléka, a kedvezmény megvonása így önmagában 10 százalék körüli mértékben növelné a járulékköteles jövedelmek adóterhét.

Tb-nyugdíj és a pénztári szolgáltatás

A kötelező nyugdíjbiztosítás ilyen jellegű diszpreferálását más önkéntes megtakarításokhoz hasonlítva indokolhatatlannak tartják. Az érvelés szerint a társadalombiztosítási (tb) nyugdíj és a pénztári szolgáltatás formailag azonos kezelése - a kétféle jövedelem teljesen eltérő képződése miatt - aránytalan, előnytelen és igazságtalan a tb-nyugdíj szempontjából. A pénztári szolgáltatás "elvileg" bruttó jellegű, a hozamokkal adómentesen megnövelt összegből (jellemzően tagdíjakból) határozódik meg. Ezzel szemben a tb-nyugdíj nettó jellegű, egyszer már adózott összegként megállapított jövedelem.

Kiforratlan, ellentmondásos

Az észrevételek alapján kérdésesnek látszik, hogy a PM tervezetének megfelelően mentesek lehetnek-e az szja alól az önkéntes és a kötelező pénztár kiegészítő nyugdíjszolgáltatásai, de az ebben a körben alkalmazott (a PM által fennmaradásra szánt) adókedvezményeknél is bekövetkezhetnek negatív változások. A törvénytervezet 231. paragrafusa szerint az őstermelők éves bevételének nagyságától függően kellene a minimálbér vagy annak a fele alapján a járulékot megfizetni. Ez a rendelkezés - hívták fel a figyelmet - a gyakorlatban szinte végrehajthatatlan. Nemcsak az a probléma, hogy egy várható bevételt kellene figyelembe venni, szakértők szerint az is gond hogy a minimálbér 50 százaléka alapján történő járulékfizetés elfogadhatatlanul alacsony összegű nyugdíjat hozhat létre. A NAPI Gazdaság információi szerint egyébként nem egy visszajelzés szerint a PM-javaslat meglehetősen "kiforratlan", helyenként a koherens elképzelések hiánya, másutt pedig jogi ellentmondások miatt.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft