Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Különleges adó pókerezőknek

2007.11.05. 07:16
Az utolsó pillanatokban több bizottsági módosító indítvány is érkezett az adótörvényekhez. A gazdasági bizottság elképzelése szerint jövőre egy külön kategória jelenne meg a szerencsejáték-törvényben, szervezett szórakoztató kártyajáték néven.

A bizottság javaslata külön kategóriába sorolná a szerencsejátékokon belül azokat a kártyajátékokat, amelyeknél a játékosok nem a bank, hanem egymás ellen játszanak (ellentétben például a blackjackkel), praktikusan a pókert. A bridzs, az ulti és a tarokk külön szabályozást kap, mivel az sport - pontosabban szerepel a sportról szóló törvényben.

A jelenlegi szabályozás igen homályosan érinti a kártyajátékokat: pénzben kártyázni csak engedélyezett helyen, vagyis kaszinóban lehet, így a játékszervezés is ebben a kategóriában adózik (a kaszinó bevétele alapján többkulcsos, degresszív adózással).

Az új elképzelés szerint - amelynek alapötletét a Pénzügyminisztérium is támogatja, mondván: a környezet egyre inkább megköveteli a szabályozást - szervezett szórakoztató játékot kártyaklubokban lehetne végezni. A szabályozás szigorú lenne: kártyaklubokat legalább 25 millió forint tőkéjű, adóhatósági engedéllyel rendelkező vállalkozás működtethet. A tervezet szerint a játékosok által befizetett összeg 85 százalékát kellene visszaosztani a nyertesnek, a maradék 15 százalék pedig a szervező társaság bevétele. A játékbevételből harminc százalék adót kellene befizetni, havonta.

A bridzs, a tarokk és az ulti esetében a szabályozás kicsit finomabb: ha azt sportegyesületek szervezik, a jogszabály nem vonatkozik a játékra. Ezenkívül az adózása is más: a pénzdíjas játékokon a beszedett összegek 4,5 százaléka.