Donát
-4 °C
2 °C

Megregulázzák a vásárlói klubokat

2001.05.08. 10:34
Kapcsolódók (1)
Némely vásárlói klubból nehezebb kilépni, mint Bayer Zsoltot rávenni a maceszgombócra, a pénzgyűjtő szervezetek eddig mégis mindenfajta kontroll nélkül működtek. Az Index információja szerint nemsokára törvényt hoznak róluk. A panaszok addig is a fogyasztóvédőkhöz érkeznek.
Ha valakinek bármiféle panasza van egy fogyasztói klubbal kapcsolatban, egyetlen helyre fordulhat: a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez (FVF). Ennyi erővel azonban a Baromfi Terméktanácsnál is kísérletezhetne, ugyanis az FVF-nek nincs semmiféle felhatalmazása a cselekvésre. A sajátos helyzet oka az, hogy a törvényhozók 1997-ben szellemes megoldást választottak a klubok megregulázására: a fogyasztóvédelmi törvénybe annyit írtak bele, hogy a klubokat szabályozni kell, azt azonban egy szóval sem említették, hogy miként.

Félrevezetik az ügyfeleket

Egy hónap vagy tíz év
A fogyasztói csoportoknak az a lényege, hogy a lakásra, vagy egyéb más tartós árucikkre vágyók klubokba tömörülnek, mivel egy összegben képtelenek lennének a vételárat önerőből kifizetni és a bankokhoz sem fordulhatnak segítségért, mert a hitelbírálatokon valószínűleg "elhasalnának".
Egységben az erő felkiáltással ezért a csoporttagok általában 5, vagy 10 éves futamidőre szerződést kötnek a szervezőkkel, akikkel előre meghatározzák a kiválasztott ingatlan vételárát. Ezután a várakozás hónapjai, évei következnek, amit a futamidő lejártáig fizetendő havi törlesztőrészletek tesznek mozgalmassá. A hihetetlen izgalmak az általában havi rendszerességű sorsolásokkal kezdődnek. A csoport legszerencsésebbje ugyanis az ingatlan akár első részletének befizetése után lakástulajdonos lehet, míg a pecheseket csak a futamidő végén sorsolják ki. A sorsolás esélyegyenlőséget biztosít, mégis van lehetőség a több éves futamidő lerövidítésére. Erre találták ki a klubszervezők a licitet: a még hátralévő törlesztőrészletek előzetes befizetésével elérhető ugyanis, hogy a csoport egyes tagjai hamarabb juthassanak a szerződött ingatlanhoz.
Aki tehát hamar kapja meg az ingatlant vagy autót, az tulajdonképpen hasonlóan jár, mintha bankhitelből vásárolt volna, a kevésbé szerencsések befizetései pedig egyfajta előtakarékosságnak tekinthetők. A törlesztőrészletek az infláció és az ingatlanpiaci árak alapján fokozatosan emelkednek, így például az az ügyfél, aki 1996-ban egy ötmillió forintos lakásra szerződött, 2001-re már egy tízmilliós lakás értékét fizeti be.

Leggyakrabban a félrevezető tájékoztatásra panaszkodnak azok, akik a vásárlói klubokat szervező cégekkel kapcsolatban a Főfelügyelőséghez fordulnak. Az FVF illetékese az Indexnek elmondta: évente 30-50 kifogás érkezik hozzájuk, a legtöbben a Carat Marketing, a Real Profit Agency és a Hungary Home nevű társaságokkal szemben tesznek panaszt.

Láncra fűzik, aki nem olvassa el az apró betűs részt

A fogyasztói klubokat szervező cégek gyakran úgy szedik rá az ügyfeleket, hogy azt ígérik: a kiszemelt ingatlanhoz (vagy más tartós árucikkhez) hónapokon belül hozzájuthatnak. Azt viszont az ügyféltoborzáskor már elfelejtik megemlíteni, hogy akár 120 hónap is eltelhet addig, amíg megkapják a leszerződött ingatlant.

Az is gyakori a panaszáradatban, hogy valóságos tortúrát kell végigszenvedniük, akik ki akarnak lépni a csoportból, a "szabadulás" nemritkán csak újabb befizetésekkel érhető el. A türelmetlenkedő ügyfeleket esetenként a csoportszervezők további részletek előzetes befizetésére ösztönzik, azt ígérve, hogy ezzel nagyobb esélyhez jutnak a sorsoláson. Az FVF illetékese azonban fontosnak tartotta az Indexnek megjegyezni, hogy a piacvezető klubszervezőkkel (Poligrupo, Carion, Promo-Indra) szemben nem, vagy csak nagyon ritkán érkezik panasz.

Négy évet csúszott a törvény

A Gazdasági Minisztérium jogi főosztályán az Indexnek érdeklődésére azt állították, hogy júniusra törvény készül a vásárlói klubokról. (A Parlament munkarendjében egyébként nem szerepel a jogszabály tárgyalása.) A tervezet éppen tárcaközi egyeztetésen kering, sőt a törvényalkotók az FVF, az APEH és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) véleményére is kíváncsiak.

Az államot is beszerveznék

A jogszabályt örömmel fogadják a klubszervezők is, sőt lobbiztak is azért, hogy az eddig csak megtűrt tevékenység immár törvény által szabályozott módon a jelenleginél nagyobb részesedéshez jusson a lakásépítési piacon - hangzott el a Carion Rt. és annak tulajdonában álló, nyártól részvénytársaságként működő Poligrupo Kft. közös sajtótájékoztatóján.

A két cég vezetői állítják: konstrukcióik még az állami kamattámogatásos lakáshiteleknél is kedvezőbbek, szerintük ennek köszönhető, hogy a Poligrupo szerződés-állománya jelenleg 9,8 milliárd forint és 3804 ügyfelük van. A törvény elkészültéig hivatalosan még nem lakáscélú megtakarítás a Carion elnök-igazgatója szerint azért lehet a következő években népszerű, mert - lengyelországi példákra hivatkozva - úgy látja: az állami támogatású lakásépítések egy része nem fejeződik be, a klubokban viszont minden ügyfél ingatlanhoz jut.

Ötven milliárdot gyűjtöttek be

A Carion első embere úgy tudja, jelenleg 8-10 cég szervez Magyarországon vásárlói klubokat, az összesített szerződés-állomány viszont 50 milliárd forint alatt van, sőt ebből a szövetségi terveket szövögető Promo-Indra, Carion, Poligrupo hármas legalább 25 milliárd forintot kezelt.

A hármak jelenleg azért lobbiznak, hogy az előtakarékosságra épülő ingatlanvásárlási forma ezután minősüljön lakáscélú megtakarításnak, ehhez ugyanis már állami támogatást is kapcsolhatnának.

Nyéki Zoltán, a Poligrupo ügyvezetője a törvénytervezetről annyit árult el az Indexnek, hogy a klubszervezők ellenőrzését nem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, hanem a Gazdasági Minisztérium végezné majd.