Valér
2 °C
8 °C

Intézze pénzügyeit ingyen!

2007.06.05. 10:56
Kapcsolódó cikkek (1)
A hazai pénzügyi termékek közvetítői piacán új üzleti modellt jelentő megoldást kínál a szolgáltatásait kedden bemutató Portfolio Money Zrt., amelyet az Indexet is magába foglaló Közép-Európai Média Kiadóhoz tartozó, a Portfolio.hu-t működtető Net Média Zrt. hozott létre. Számszerűsíthető előnyökkel és időmegtakarítássel kecsegtető szolgáltatásaikat a cégcsoport által elért hárommilliós ügyfélbázisra alapozzák.

Az ügyfelek számára ingyenes pénzügyi termékközvetítést kínál a Portfolio Money (PM) Zrt., amely azt a piaci adottságot akarja kihasználni, hogy miközben a pénzügyi szolgáltatásokat a lakosság széles köre használja, ehhez még mindig kevesen veszik igénybe független pénzügyi tanácsadók segítségét. Míg Nagy-Britanniában az értékesített pénzügyi termékek 65-80 százaléka áramlik keresztül független közvetítőkön, addig nálunk ez az arány csak 25-50 százalék között van.

Nem kell sorban állni

Holott a független pénzügyi közvetítők nagyon sok segítséget tudnak nyújtani: segítik a pénzügyi termékek összehasonlítását, közreműködnek az ügyintézésben – lakáshitelnél a földhivatali ügyintézésig terjedően a teljes adminisztratív ügyintézés terhét leveszik az ügyfél válláról –, és a bankok, biztosítók érdekeitől függetlenül igyekeznek megtalálni az ügyfél számára legjobb konstrukciót. Ez nemcsak a legmegfelelőbb terméktípus, hanem a pénzintézet kiválasztására is kiterjed, valamint lehetővé teszi a folytatólagos tanácsadást. Erre különösen nagy szükség van a hazánkban különösen dinamikus fejlődést produkáló jelzáloghitel- és életbiztosítási piac területén.

A jelzálogpiac kilátásairól Pálinszki Iván, a Portfolio Money vezérigazgatója elmondta: az elmúlt évek 20 százalékos növekedési ütemét idén visszafogottabb bővülés követheti, amely azonban jövőre újra gyorsulni fog. Éves szinten 1100 milliárd forint fölött új hitelt helyeznek ki – részben a meglévő, magasabb kamatozású hitelek lecserélésével –, így a vezérigazgató szerint 2010-re elérhető lesz a 10 ezer milliárdos hitelállomány.

Az életbiztosítási piacon az elmúlt év jelentős áttörést hozott, mivel az életbiztosításokhoz kapcsolódó díjbevételek először haladták meg a nem életbiztosításhoz kapcsolódókat. Ezzel először alakult a nyugat-európai trendeknek megfelelően a biztosítási piac. Minden negyedik, biztosításra költött forint ma már megtakarításos biztosításra ment el, az ilyen szerződések díjbevétele tavaly 60 százalékkal nőtt, és elérte a 230 milliárd forintot. Ezen belül növekszik a folytatólagos díjfizetésű termékek aránya a korábban divatos, egyszeri befizetésű biztosításokkal szemben.

Tizenkilenc pénzintézet kínálata

A magyar pénzügyi közvetítői piac nagyon tagolt, ennek megfelelően széles az árazás is, mondta a vezérigazgató. Miközben tudnak olyan cégről is, amely 6 százalékos sikerdíjat kér egy-egy nyélbe ütött üzlet után, a PM Zrt. ingyenesen nyújtja a szolgáltatásait, mivel a díjaikat a pénzintézetek fizetik, Induláskor a CEC, az OTP, a CIB, az UnitCredit, a Raiffeisen, az Aegon Hitel Zrt., az Ella Bank és a K&H hiteleit, valamint az Aegon, a Generali-Providencia, az Aviva, az Allianz, az EUB, az ING, az Uniqa, az Union, az Ahico, az OTP Garancia és a QBE-Atlasz biztosításait kínálják.

A cég országos ügynökhálózatot épít ki – Pálinszki Iván hangsúlyozta, nem MLM-rendszerben –, a kezdeti időszakban csak többéves tapasztalattal rendelkező munkatársaik lesznek, de nagy hangsúlyt fektetnek az ügynökök képzésére. Hamarosan beindítják az átfogó online szolgáltatást, de a honlapukon már most is lehetőség van előzetes hitel- és befektetési kalkulációra. Nemcsak azt számolhatjuk ki, hogy 10 millió forintos jelzáloghitelt melyik banknál milyen feltétellel vehetünk fel, hanem azt is, mennyit kell félretennünk, ha azt szeretnénk, hogy húsz év múlva meghatározott összegű vagyonnal rendelkezzünk.

A cég által közvetített pénzügyi termékek között szabad felhasználású ingatlanhitel, hitelrefinanszírozás, közalkalmazotti és köztisztviselői hitelek, egyéb jelzálogalapú hitelek vannak, de a későbbi tervek között szerepelnek a kkv-knak nyújtandó hitelek is. Emellett induláskor vagyonbiztosítást, hitelfedezeti biztosítást, kombinált termékeket, kárrendezési képviseletet, kockázati és megtakarításos életbiztosítást, valamint utasbiztosítást kínálnak.