Viola
-5 °C
-2 °C

Holnap döntenek a Postabankról

2003.09.24. 14:00
Csütörtökön hirdet eredményt a Postabank privatizációjáról az ÁPV Rt. Három pályázó áll versenyben pénzintézetért. Elképzelhető, hogy 80 milliárd forint fölé kerül a végső ár, hiszen már az első körben 67 millió volt a legmagasabb ajánlat.
Holnap hozza meg döntését az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt arról, kinek adja el az utolsó állami tulajdonban lévő középbankot, a Postabankot. Az utolsó körre három versenyző maradt talpon. Elemzők szerint az Erste Bank tűnik a legesélyesebbnek a versenyben, de a HVB Bank, illetve a Budapest Bank is befuthat győztesként.

80 milliárd is lehet az ár

Az első körben 67 milliárd forint volt a legnagyobb ajánlat, ezt a HVB adta be. Így elképzelhető, hogy a végső ár eléri a 80 milliárd forintot.

A tranzakció sikere és a verseny tisztasága érdekében olyan értékelési módszert dolgozott ki az ÁPV Rt., melynek keretében az árajánlatok, minden külső tényező kiszűrésével, zárt láncon jutnak el a döntéshozókhoz. A kötelező érvényű ajánlat az ajánlati dokumentációból és az árajánlatból áll, utóbbit az értékelés legutolsó fázisában, szeptember 25-én bontják fel.

Nem adott be ajánlatot az OTP, mert a Postabank átvilágításáról készült dokumentáció elemzése után nem látták biztosítottnak az ár megtérülését. Ezen kívül figyelembe vették a versenyhivatali eljárás kimenetelének bizonytalanságát is.

Kockázati tényezők

A leendő vevőnek még egy kockázati tényezőt figyelembe kell vennie. Kellemetlen meglepetést okozhat ugyanis a Postabank némely korábbi peres ügye - vélekednek a szakértők. Az állam az ismert és elindított perek esetében kétmilliárd, a későbbiekben felmerült kötelezettségek esetében egymilliárd forintra korlátozta ugyan a bank és leendő vevője által fizetendő kötelezettség összegét, ám ha az ügyek öt éven túlra nyúlnak, a kár teljes összegét a banknak kell viselnie.

Csillag István gazdasági miniszter közben többször is bejelentette, hogy a Postabankból származó bevételeket az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged közötti szakaszának építésére fordíthatják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!