Márk
13 °C
28 °C

Prémiummal a feketemunka ellen

2006.11.02. 07:38
Minden korábbinál intenzívebb ellenőrzéseket folytatnak az illegális vagy rendezetlen foglalkoztatási viszonyok ellen.

A munkaügyi felügyelők is bekerültek abba a körbe, ahol célprémiumot tűz ki a kormány a minél eredményesebb teljesítmény elérése érdekében. A költségvetési törvényjavaslat szerint az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) dolgozói 333,3 millió forint jutalomhoz juthatnak jövőre.

Az ösztönzés azt sejteti, hogy minden korábbinál intenzívebb ellenőrzéseket folytatnak az illegális vagy rendezetlen foglalkoztatási viszonyok ellen a felügyelők. Mégpedig az adóhivatallal karöltve. Annyira nyilvánvaló a cél, hogy a javaslat nem is állapít meg külön teljesítendő feladatokat az OMMF számára; az adóhivataltól várt bevételek teljesülésétől teszi függővé a jutalom kifizetését.

Az APEH-nek egyébként 13,8 milliárd forint prémiumot szán a büdzséterv, aminek a kifizetéséhez az áfából, szja-ból, lakossági illetékekből, illetve a járulékokból az előirányzatot 1 százalékkal kell meghaladnia a bevételnek. Nem kell azonban az év végéig várniuk az adóhivatali dolgozóknak a pénzre, a teljesítéstől függően negyedévente történnek a kifizetések.

Változott viszont az a korábbi szabály, amelynek alapján november végén kiürülhetett a pénzeszsák, ha olyan jól álltak a bevételek: a javaslat szerint a december 28-i állapot dönti el, hogy minden, erre a célra tervezett pénz kifizethető-e. A két szervezeten kívül még a VPOP és a környezetvédelmi tárca juthat prémiumhoz jövőre.