Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Nyomtató-áremelés várható

2004.06.29. 08:14
A nyomtatók is bekerülnek júliustól a reprográfiai díjjal terhelt eszközök körébe. Fizetni egyelőre mégsem kell utánuk, mivel a tarifák egyeztetése csak ősszel kezdődik. A reprográfiai szövetség az eszközök árának három-öt százalékos emelkedésével számol.
Júliustól a közelmúltban módosult kormányrendelet alapján már a nyomtatók és az úgynevezett multifunkcionális eszközök is a reprográfiai díjjal terhelt készülékek körébe esnek. Díjat azonban még nem kell fizetni utánuk, mivel csak a kormányrendelet hatálybalépését követően - előreláthatólag az ősszel - kezdődik a tarifák egyeztetése a kötelezettek érdekképviseleteivel. Így az év vége felé készülhet el a díjtáblázat. Annyi bizonyos: a kivetendő tarifák nem terhelik visszamenőlegesen az érintetteket - közölték a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Reprográfiai Szövetségben. Valószínű az is, hogy nyomtatók után fizetendő összegek alacsonyabbak lesznek a fénymásológépek tarifáinál.

Jelenleg csak a fénymásoló gyártók

Reprográfiai díjat jelenleg a fénymásológép-gyártók, illetve -importőrök, valamint az ilyen készüléket ellenérték fejében üzemeltetők kötelesek fizetni. Az importőröknél a gép másolási sebességétől függően 3400-tól 90 700 forintig terjed az értékhatár. Az úgynevezett copy shopokban a gépek teljesítményéhez és az üzemeltetés helyéhez igazodóan 2600-10 500 forint között mozog a díj havi összege. Ennél kisebbek - 1500-7800 forintig - a kiskereskedelmi üzletekben működtetett készülékek után fizetendő tarifák.

Áremelkedésre számítanak

Már 2000-ben, a fénymásolási díj bevezetésekor felmerült, hogy a nyomtatók is tartozzanak a védett művek sokszorosítására alkalmas, tarifaköteles eszközök körébe. Akkor azonban kimaradtak a jogszabályból. A kormányrendelet módosítását nagy vita előzte meg. Az igazságügyi kormányzat, a reprográfiai szövetség, a szabadalmi hivatal a törvényre, illetve az idevágó uniós irányelvre hivatkozott, míg az informatikai érdekképviseletek az eszközök - díj indukálta - nagymértékű, 15-60 százalékos drágulásával érveltek. A reprográfiai szövetség számítása szerint azonban 3-5 százaléknál nem lesz nagyobb az áremelkedés. (MKK)