Valér
2 °C
8 °C

Bonyolult termékeket gyártunk majd

2005.10.17. 15:12
Az egyszerűbb technológiát igénylő termékek gyártása átkerülhet Magyarország szomszédaihoz, itt a bonyolultabb tehcnológiájú termékeket fogják gyártani - áll a PricewaterhouseCoopers tanulmányában.
Magyarország a közeljövőben várhatóan a bonyolultabb technológiájú termékek gyártására fog specializálódni, míg az egyszerűbb termékek gyártása átkerülhet az ország keleti szomszédaihoz - állapítja meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) húsz ázsiai és kelet-közép-európai ország gazdasági helyzetét és fogyasztói trendjeit feldolgozó tanulmányában.

A bérek és a vásárlóerő növekedésével párhuzamosan Magyarországon is nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ugyanakkor 2004-ben is folytatódott a nagyméretű bevásárlóközpontok fölénye. A napi fogyasztási cikkek forgalmának 22 százaléka hipermarketekben bonyolódott, de az élelmiszerek szegmensét figyelve a bevásárlóközpontok szerepe - köszönhetően a vidéki városokban tapasztalt terjeszkedésüknek - még nagyobb, 26 százalékos. 2001-ben az öt legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi cég a piac 48 százalékát, egy évvel később már 51 százalékát uralta, s arányuk a jövőben várhatóan még tovább növekszik - állapítja meg a tanulmány.

Egyre nagyobb az érdeklődés a kiskereskedelmi szegmensen belül a háztartási és kertészeti felszerelések, valamint a bútorok iránt, s továbbra is kezdeti stádiumban van az elektronikus kereskedelem Magyarországon. Az internet-eléréssel rendelkezők száma ugyan 20 százalékkal emelkedett, de az még így sem éri el a kelet-közép-európai régió átlagát - mutat rá a PwC tanulmánya. A fogyasztói kiadásokat tekintve feltűnő, hogy míg az élelmiszerekre és üdítőitalokra elköltött összeg aránya 34,9 százalékról 30,5 százalékra esett vissza, a közlekedési kiadásoké 8,8-ról 10,4 százalékra nőtt. A magyar piac még mindig nagyon árérzékeny, ami az olcsó termékekre specializálódott diszkontáruházaknak kedvez. A márkahűség még messze elmarad a nyugat-európai átlagtól.

A PricewaterhouseCoopers kiskereskedelmi és fogyasztói trendeket elemző tanulmánya 20 ázsiai és kelet-közép-európai ország gazdasági helyzetét és fogyasztói trendjeit vizsgálja. A 20 országból hét - Kína, India, Vietnam, Törökország, Oroszország, Románia és Bulgária - élvez kiemelt figyelmet a kiskereskedelemben és a fogyasztási cikkek piacán befektetni szándékozó vállalatok körében - állapítják meg.