Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egyre többen az elitben

2006.10.05. 08:39
A privát banki piac a jövőben is töretlenül bővül. A piaci körülmények változása ugyanis e szolgáltatások felé tereli az ügyfeleket, akik nyitni kívánnak a bankbetétek és állampapírok felől a kockázatosabb eszközök irányába. Itthon már 25 ezren használnak privát bankárt.

Már 25 ezerre nőtt Magyarországon azok tábora, akik vagyonukat privát banki kezelésbe adták - derül ki a Világgazdaság körkérdéséből. A CIB Bank szakértői szerint az exkluzív banki szolgáltatás ezzel több mint ezer milliárd forintnyi vagyont kezelő üzletággá fejlődött az országban, vagyis a statisztikai értelemben "átlagos" privát banki ügyfél 40 millió forint felett rendelkezik.

Érdekesség, hogy még a prémium ügyfelek között is erős eltérések mutatkoznak. Jellemző például, hogy az egymillió dollár feletti likvid vagyont magukénak mondható kliensek arányaiban is kisebb mértékben kezelik privát bankon keresztül a vagyonukat Magyarországon. A prémium kategória krémjének ugyanis már olyan speciális igényei vannak, amelyekre a többi ügyféltől eltérő választ kell adniuk a hitelintézeteknek.

Az OTP 2003-ban ismerte fel ezt, ezért a "sima" privát bank mellett létrehozták a kiemelt privát bankot - az egyetlen olyan hazai szolgáltatót, ahol az egy ügyfélre jutó átlagos vagyon meghaladja az egymillió dolláros nemzetközi standardot -, amely 2,5 év elteltével több mint 56 milliárd forint vagyont kezel. A legnagyobb magyarországi hitelintézet egyébként csaknem 300 ügyfél - a teljes állomány 2,5 százaléka - számára kezel egymillió dollár feletti vagyonállományt. Igen változatos képet mutat egyébként a kiemelkedő vagyonnal rendelkezők aránya az egyes bankoknál: a Raiffeisennél 20 százalék körül mozog, míg a K&H esetében 10 százalékra tehető az egymillió dollárnál vagyonosabb privát banki kliensek részaránya - mondták el a hitelintézetek a lap kérdésére.

Eleve a magyarországi privát banki piac legfelső szegmensére kíván koncentrálni a BNP Paribas: jelenleg 50 millió forintos limitet szabtak ügyfeleik számára - ezt a számlanyitástól számított egy hónap alatt el kell érni -, míg január 1-jétől 75 millió forintra emelik az összeghatárt. Ennek köszönhetően az egymillió dollár feletti ügyfelek az összvagyon mintegy 60 százalékát teszik ki.

A privát banki piac - a szakértők várakozása szerint - a jövőben is töretlenül bővül. A piaci körülmények változása ugyanis e szolgáltatások felé tereli az ügyfeleket, akik nyitni kívánnak a bankbetétek és állampapírok felől a kockázatosabb eszközök irányába. Az új belépők egy másik csoportját jelenthetik az elmúlt évek tőzsdei emelkedéséről lemaradt megtakarítók, akik azt látva lépnek piacra, hogy mekkora hozamoktól estek el.

Kedvező tendencia jellemezte egyébként az üzletágat már 2006 első kilenc hónapjában is: több banknál az ügyfélkör és a kezelt vagyon egyaránt 20-50 százalékos növekedést könyvelhetett el. A hitelintézetek néhány tízmillió forint felett tekintenek kiemelt ügyfélnek egy befektetőt, 50 millió forint felett pedig a kereskedelmi banki, befektetési és egyéb pénzügyi szolgáltatások még szélesebb palettáját kínálják a klienseknek. A hazai nagy vagyonokkal kapcsolatban a statisztika eddig 7 millió forintos összeghatárral készült, e szerint Magyarországon a régió többi államához hasonlóan 2 százalék a háztartások azon aránya, amelynek ezt meghaladó pénzügyi megtakarítása van - derül ki a GfK Custom Research Worldwide és a The Wall Street Journal legutóbbi tanulmányából.