Klaudia
-4 °C
2 °C

Év végére eltűnik a reálbér-emelkedés

2006.08.18. 08:02
Gyors tempóban, valamivel a GDP-bővülés üteme felett emelkednek a reálkeresetek Magyarországon, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Júniusban 4,5, az első fél évben átlagosan 5,4 százalékkal értek többet a bérek, mint az előző év azonos időszakában. A bruttó bér növekedésének tempója egyébként nem változott jelentősen az elmúlt másfél esztendőben, ám az infláció idei visszaesésével ez gyorsabb reálérték-emelkedést eredményezett.

Ezzel pontosan ellentétes folyamat indul el ősszel, amikor a kormányzati ár- és adóintézkedések hatására megugró árszínvonallal elinflálódnak a keresetek.

Ezzel együtt év végéig várhatóan minden hónapban megmarad a pozitív tartományban az éves változást kifejező reálbérindex; igaz, az előrejelzések szerint decemberre szinte teljesen eltűnik a növekedés. 2006 egésze még így is 3 százalék feletti reálkereset-emelkedést hoz, ám a következő évben, amikor a vállalatok is újragondolják a bérpolitikájukat, várhatóan kissé csökken a fizetések reálértéke.

Júniusban apadt a költségvetési szektorban dolgozók száma, de még mindig 800 ezer fő feletti az állami alkalmazotti állomány. Amennyiben a leépítések valóban elindulnak az intézményi reform keretében, úgy itt jelentős csökkenésre lehet számítani.

A júniusi adatok egyébként talán a legalkalmasabbak arra, hogy a kormányzati ciklusok létszámgazdálkodását lemérjük: ezek szerint a 2002 és 2006 közötti időszakban négyezerrel csökkent a költségvetési szférában dolgozók száma. Igaz, ez egy 30 ezer fős emelkedés, majd egy kicsivel nagyobb csökkenés eredményeként adódott.