Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Csökkenhet a használt autók regisztrációs díja

2004.02.04. 09:14
Néhány nap telt el a regisztrációs adó bevezetése óta, de máris módosítanának a díjakon.
A kis- és középkategóriás használt autókat érintő regisztrációs adótábla díjtételeinek megváltoztatásáról egyeztetett tegnap a Pénzügyminisztériumban (PM) Beszteri Sára helyettes államtitkár és Bakó Zoltán, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) titkára. Bakó a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy javaslatuk szerint az 1400 köbcentinél kisebb motorral ellátott autók regisztrációs díjtételeinél a teljesítmény arányában kellene differenciálni az adótételeket, így a legkisebb összeg 60 ezer forint lehetne, míg a legnagyobb maradna 90 ezer.

Módosítják a jogszabályt

Ez összhangban van annak a nagyszámú, szociálisan érzékeny vásárlói körnek az elvárásával is, amely anyagi helyzetéből adódóan legfeljebb a kis- és középkategóriájú autókat tudja csak megvásárolni. Az MGOE javasolta még, hogy az ez év januárjától érvényes gazdasági miniszteri rendeletet oldják fel, hogy továbbra is lehessen Magyarországra Euro-2-es környezetvédelmi besorolású személyautókat is behozni.

A PM sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint a tárca - az MGOE kezdeményezése alapján - javasolni fogja a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, hogy oldja fel az Euro-2-es motorú személyautók behozatali korlátját, mivel e rendelet az európai uniós tagságtól kezdődően amúgy is hatályát vesztené. A regisztrációs díjak módosításával kapcsolatban pedig a PM elkészíti azt a tervezetet, melynek elfogadása esetén a kormány módosító javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, ahol a képviselők döntenek a törvény meghatározott pontjainak megváltoztatását kezdeményező indítványról. Ez azonban csak a tavaszi ülésszak kezdete, azaz február közepe után kerülhet szóba. Itt a képviselőknek első körben arról kell dönteniük, hogy gyorsított eljárással tárgyalják-e a regisztrációs törvény adótáblájának módosítási indítványát.