Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Rekordév a kelet-közép-európai ingatlanpiacon

2006.09.28. 14:35
Várhatóan az idén is rekordot fognak dönteni a kelet-közép-európai ingatlanbefektetések - áll a CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó cég elemzésében. A beruházott tőke legnagyobb része Magyarország, Csehország és Lengyelország között oszlik meg.

Az ingatlanbefektetések értéke elérte a 3,9 milliárd eurót 2006 első félévében a legfejlettebb piacokon - Bulgáriában, Csehországban, Magyarországban, Lengyelországban, Oroszországban és Szlovákiában. Ez felülmúlja a 2005 ugyanebben az időszakában mért beruházások volumenét, és a közép-kelet-európai térségben 1998 óta történt befektetések 21 százalékát teszi ki – derül ki a CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó cég elemzéséből.

Az elmúlt két és fél évre jutott a teljes tőkebeáramlás több mint 75 százaléka. 2006 első felében a legtöbb befektetés ismét az irodapiacra (az összes beruházás 43 százaléka) és a kereskedelmi ingatlanok piacára (40 százalék) áramlott, ez utóbbi 75 százaléka bevásárlóközpont volt. A fennmaradó 17 százalék nagyjából egyenletesen oszlott meg a vegyes használatú, ipari és hotelingatlanok között. Ezek az ingatlanszektorok rejtik a legtöbb kiaknázatlan potenciált, habár az ipari területek nagy része a fejlesztők saját portfoliójában található, vagy elosztóközpontok és más szolgáltatók megrendelésére készül.

Ahogyan a fejlesztők földrajzi pozíciója szélesedik, számottevő eltolódás figyelhető meg az arányos tőkeeloszlásban Kelet-Közép-Európában. Bár a beruházott tőke legnagyobb része továbbra is a központi piacokra - Csehországra, Magyarországra és Lengyelországra - jut a teljes kelet-közép-európai beruházások 79 százalékával, ez 8 százalékkal a 2005-ös szint alatt marad. A legfigyelemreméltóbb célponttá Oroszország vált, mára mintegy 7 százalékkal részesedve az összes régiós beruházásból.

Az első osztályú ingatlanokon elérhető hozam Közép-Kelet-Európa összes ingatlanszektorában tovább csökkent. A központi irodapiacok hozama a jelek szerint lassulva közelít az EU-15-ök átlagához. Az újabb “feljövőben lévő piacokon” még hosszú út áll a hozamok csökkenése előtt, ahogy az országok gazdasága és átláthatósága javul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!