Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordév a kelet-közép-európai ingatlanpiacon

2006.09.28. 14:35
Várhatóan az idén is rekordot fognak dönteni a kelet-közép-európai ingatlanbefektetések - áll a CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó cég elemzésében. A beruházott tőke legnagyobb része Magyarország, Csehország és Lengyelország között oszlik meg.

Az ingatlanbefektetések értéke elérte a 3,9 milliárd eurót 2006 első félévében a legfejlettebb piacokon - Bulgáriában, Csehországban, Magyarországban, Lengyelországban, Oroszországban és Szlovákiában. Ez felülmúlja a 2005 ugyanebben az időszakában mért beruházások volumenét, és a közép-kelet-európai térségben 1998 óta történt befektetések 21 százalékát teszi ki – derül ki a CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó cég elemzéséből.

Az elmúlt két és fél évre jutott a teljes tőkebeáramlás több mint 75 százaléka. 2006 első felében a legtöbb befektetés ismét az irodapiacra (az összes beruházás 43 százaléka) és a kereskedelmi ingatlanok piacára (40 százalék) áramlott, ez utóbbi 75 százaléka bevásárlóközpont volt. A fennmaradó 17 százalék nagyjából egyenletesen oszlott meg a vegyes használatú, ipari és hotelingatlanok között. Ezek az ingatlanszektorok rejtik a legtöbb kiaknázatlan potenciált, habár az ipari területek nagy része a fejlesztők saját portfoliójában található, vagy elosztóközpontok és más szolgáltatók megrendelésére készül.

Ahogyan a fejlesztők földrajzi pozíciója szélesedik, számottevő eltolódás figyelhető meg az arányos tőkeeloszlásban Kelet-Közép-Európában. Bár a beruházott tőke legnagyobb része továbbra is a központi piacokra - Csehországra, Magyarországra és Lengyelországra - jut a teljes kelet-közép-európai beruházások 79 százalékával, ez 8 százalékkal a 2005-ös szint alatt marad. A legfigyelemreméltóbb célponttá Oroszország vált, mára mintegy 7 százalékkal részesedve az összes régiós beruházásból.

Az első osztályú ingatlanokon elérhető hozam Közép-Kelet-Európa összes ingatlanszektorában tovább csökkent. A központi irodapiacok hozama a jelek szerint lassulva közelít az EU-15-ök átlagához. Az újabb “feljövőben lévő piacokon” még hosszú út áll a hozamok csökkenése előtt, ahogy az országok gazdasága és átláthatósága javul.