Árpád
-2 °C
4 °C

Fizetnek az ingyenes reklámújság után

2005.08.22. 11:22
A kormány SMS-kampányára válaszolók többsége tiltaná a postaláda-reklámot, a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége szerint a fogyasztók többsége hasznosnak ítéli az ingyenes információs anyagokat. A kormány a nagy mennyiségű hulladék keletkezése miatt kérdezett.
A Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) nem ért egyet azokkal a kezdeményezésekkel, melyek célja a postaládákba dobott reklámanyagok további szabályozása. Szerintük a kézbesítés szankcionálása már jogszabályilag is megoldott, hiszen év eleje óta az öko-adóval szabályozzák a kérdést. A szervezet szerint az ingyenes szóróanyagok többsége fontos információt ad a fogyasztóknak.

Fizetnek

A környezetvédelmi termékdíjakról szóló jogszabály alapján a reklámanyagok gyártói a keletkező papíranyagok után kilogrammonként 2005-ben 26 forintot fizetnek. A címre szóló levelek letiltására is létezik jogszabály, a címezetlen, postaládába dobott reklámanyagokat pedig plusz adó sújtja - tájékoztatta a szervezet az Indexet.

"A postaládákba bedobott reklámanyagok a lakosság informálásának hatékony eszközei, tehát nem tekinthetők szemétnek" - mondta Egri Gábor főtitkár. Ilyen ingyenes anyagok például a programfüzetek, ingyenes önkormányzati, hirdetési lapok vagy áruházi katalógusok. Egri szerint ha a fogyasztók nem igényelnék a lapokat, akkor ezek kibocsátóinak nem is lenne érdeke elkészítésükbe, kézbesítésükbe pénz ölni.

A kormány sms-kampánya utolsó kérdéseként tette fel a kérdést, egyetértenek-e azzal, hogy jogszabály tiltsa a kéretlen postaláda-reklámokat. A válaszadók 88 százaléka szeretné, ha törvényileg szabályoznák a kérdést, vagyis büntessék meg azokat, akik annak ellenére a postaládába dobják a reklámanyagot, hogy annak tulajdonosa egyértelműen jelezte, nem kéri azt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?