Rendkívüli ülés a 200 milliárdos lyukról

2009.01.21. 16:14

Fontosabb részletek
  • Múlt héten derült ki, hogy 200-250 milliárd forinttal maradhatnak el a bevételek az idei költségvetésbe betervezettől, komolyan veszélybe sodorva a hiánycélt
  • A múlt hét második felében nálunk járt a Nemzetközi Valutaalap vezére
  • A kormány egyelőre titkolózik, szivárogtat a várható intézkedésekről
  • A forint történelmi mélypontra süllyedt a héten, egy euró 288 forintnál is volt drágább
  • A helyzet súlyosságára való tekintettel a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága rendkívüli ülést tart, amelyre meghívták Veres János pénzügyminisztert és Simor András jegybankelnököt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Van most pénz a költségvetésben, vagy nincs? – kérdezte Domonkos László, a Fidesz képviselője a PM szakállamtitkárától. Egyszer osztogat a kormány, egyszer meg azt mondja, nincs pénz a büdzsében, indokolt a bizottság egyik alelnöke.
  • Elképesztő, hogy a Fidesz durrogtatja azt a lózungot, hogy összeomlott a költségvetés. Ilyenről szó nincs, hangsúlyozta Kovács Tibor MSZP-s bizottsági tag.
  • Az az érzésem a bizottsági tagokat hallgatva, mintha más mozit néznénk, más országban élnénk - sommázta Horn Gábor SZDSZ-es képviselő. A szocialista oldalról azt halljuk, hogy nincs is bajban a költségvetés, de ha igaza van Simor András jegybankelnöknek, hogy a visszaesés az eddig gondolt 0,9 százaléknál sokkal nagyobb, sőt, 2,5 százaléknál is nagyobb lesz, és az infláció alacsonyabb a tervezettnél, akkor igenis nagy bajban van a büdzsé - állította Horn Gábor.
  • A kormány kiszórt az ablakon tavaly év végén 200 milliárd forintot, most ez a pénz nagyon hiányzik, fogalmazott Horn Gábor. Hát mi ez, ha nem felelőtlenség?
  • Elfogadhatatlan, hogy Veres János pénzügyminiszter nem jött el a bizottsági ülésre, a kormányt nem képviseli politikus, és Veres ráadásul azt is mondta, hogy a rendkívüli parlamenti ülésnapon nem fog számokat közölni - emelte fel hangját Horn Gábor. Miről is szól ez a történet akkor? - értetlenkedett a liberális politikus.
  • Azzal védekeznek a kormánypárti képviselők, hogy a németek, franciák, általában az egész EU gazdasága jobban megsínyli a válságot és ezért lesz mélyebb a magyar recesszió. Nem érdekel, hogy a litvánoknál sztrájk van, a németek pedig mennyire nehéz helyzetben vannak, itt most a fő kérdés, hogy a költségvetést szorult helyzetéből hogyan lehet kirángatni, hogyan lehet rendbe tenni a büdzsét - húzta alá Horn Gábor.
  • A mostani uniós előrejelzések alapján elmondható, hogy más országokban nagyobbat tévedtek a várható folyamatokról, mint mi, magyarok, ezért a kormányzati apparátus igenis jól dolgozik, védte meg kollégáit Kovács Álmos PM-szakállamtitkár.
  • Amint arra az ellenzéki bizottsági tagok is utaltak, bekövetkezett: a PM államtiktára nem tud beszámolni konkrét döntésekről, a költségvetést helyrebillentő intézkedésekről, csak szakmailag kiérlelt véleményekről, és arról, hogy számolják a makroparamétereket.
  • Semmi újdonságot nem tudtunk meg az eddig ismert számításokhoz, spekulációkhoz, véleményekhez képest a bizottsági ülés eddigi részében. Most sem jutottunk előbbre a költségvetési probléma megoldásában. Viszont az ülés hangulatos, a kávé finom.
  • A kommunikációs szám, a marketing nem egyezett meg a tényekkel - jelentette ki a PM szakállamtitkára a 13. havi bér kompenzációjáról.
  • Igenis csökkennek a közszféra bérkiadásai idén a tavalyihoz képest, mondta Kovács Álmos. 7 százalékkal faragják le a nominális béreket a közalkalmazottaknál, köztisztviselőknél, állította. Ebben benne van a 13. havi elvett bér kompenzációja.
  • Más helyzetben van Magyarország, mint más országok, amelyek képesek radikális kamatcsökkentést végrehajtani, vagy nagyon alacsony kamatot tartanak fent - válaszolt Simor András Szijjártó Péter azon kérdésére, hogy miért magas még a magyar jegybanki alapkamat. A befektetők szemében Magyarország nem az eurózóna tagjaival van egy szinten, hanem a kockázatos államok (Brazília, India, Bulgária) csoportjában sorolnak minket - fejtette ki a jegybankelnök.
  • Nem mondtam azt a kijelentést, amelyet Szijjártó Péter nekem tulajdonít, egy másiknál pedig csak a felét idézte a fideszes politikus - igazította ki Szijjártót Simor András jegybankelnök a kamatcsökkentés kérdésében. Simor megismételte: a kamatcsökkentést csak addig lehet folytatni, amíg az nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást.
  • A forint gyengülése rövid távon ugyan némiképp élénkítheti a gazdaságot -, hosszabb távon már erősen kétséges, hogy így van - ám azt is figyelembe kell venni, hogy a gyengülés kockázatot hordoz stabilitási szempontokból, mivel Magyarországon nagy a devizahitel-állomány, így egy nagyobb gyengülés megemeli a törlesztőrészleteket - magyarázta Simor.
  • Egy intermezzóban a bizottság többsége, a szocialisták tartózkodása mellett elfogadott egy javaslatot, amely előírja a kormány számára, hogy a január 29-i rendkívüli ülésnapra egy írásbeli előterjesztést készítsen. A dokumentumban egyrészt össze kell foglalni a jelenlegi helyzetet, másrészt szólni kell arról, hogy a költségvetés elfogadása óta mi változott, harmadrészt pedig közölni kell, milyen konkrét lépéseket tervez a kormány.
  • Befejeződött az ülés. Találkozunk január 29-én.