Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Útközben megpenészedett a paprika

2004.10.29. 11:54
A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított az ártalmas paprika forgalomba hozatala miatt. A tiszti főorvos szerint a hazai fűszerpaprika és egyéb, paprika alapú fűszerek használata nem ajánlott a vizsgálatok időtartama alatt, a fogyasztható termékek listája folyamatosan bővül az ÁNTSZ honlapján.
Magyarország már évek óta vásárol külföldről paprikát, elsősorban Dél-Amerikából. A Népszabadság információi szerint a szállítás alatt megsérült a konténer, és a hajóút során beázott. Emiatt a paprika bepenészedett, és a penészgombák aflatoxinnal szennyezték a rakományt.

Az ÁNTSZ főigazgatója úgy véli, ha mindenki rendesen végezte volna a dolgát, a mostani helyzet nem alakulhatott volna ki. Bujdosó László szerint az előállított termékek megfelelő minőségének garantálása a gyártó dolga. A hivatalos szerveknek nincsen ellenőrzési kötelezettségük a beérkező alapanyagokkal kapcsolatban. A megfelelő ellenőrzés kihagyása jelen esetben több, mint szabálysértés vagy minőségvédelmi hiba. Bujdosó szerint a felelőtlen társaságok a tömegek egészségét veszélyeztették, bűncselekmény történt, ezért tettek feljelentést a BRFK-n.

A piacon található fűszerpaprikák bevizsgálása igen költséges feladat lesz az ÁNTSZ-nek. A termékek vizsgálata igen bonyolult eljárás, az "analitika csúcsa", éppen ezért költséges. Alkalmanként húszezer forintos műveletről van szó, melyet az elkövetkező néhány napban majdnem ezerszer el kell végezni. Ez akkora pluszkiadást jelent az ÁNTSZ-nek, hogy valószínűleg szükség állami támogatásra.

Ne vegyünk semmit!

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított az ártalmas paprika forgalomba hozatala miatt. Garamvölgyi László ezredes a rendőrség feladataként azt jelölte meg, hogy végigkísérje a szennyezett paprika útját, hogy miként került be az országba, hol és hogyan forgalmazták.

A tiszti főorvos szerint a hazai fűszerpaprika és egyéb, paprika alapú fűszerek használata nem ajánlott a vizsgálatok időtartama alatt. Fűszerpaprikát tartalmazó szalámik vagy konzervek fogyasztása azonban - bár az ÁNTSZ ezeket is vizsgálja - nem jelent veszélyt. Bár az Egészségügyi minisztérium szerint az április 15-e utáni szavatossági idővel csomagolt termékek szabadon vásárolhatók, az ÁNTSZ főigazgatója szerint ez rossz megközelítés.

Mint azt Bujdosó László az Index kérdésére elmondta az Egészségügyi Minisztérium kijelentését arra alapozta, hogy az ősszel már az új hazai szüretből származó paprika került forgalomba, melynek szavatossága általában fél év. Tehát - szól a minisztérium eredeti, ám azóta tévesnek bizonyult gondolatmenete - az április 15-nél későbbi lejáratú fűszerpaprikák már nem tartalmaznak külföldi adalékot és így mérgező aflatoxint sem.

Ugyanakkor léteznek hosszabb, akár kilenc hónap szavatossággal rendelkező termékek is, ezért Bujdosó nem ajánlja semelyik fűszerpaprika használatát. Az ÁNTSZ honlapján megjelent azon termékek listája, melyeket már megvizsgáltak, és fogyasztásra alkalmasnak találtak. Ide tartozik egyebek között a Piros Arany és az Erős Pista, de számos biztonságos fűszerpaprika is akad a listán, köztük mindhárom korábban említett gyártó egyes termékei is.