Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Csúcsforgalom a magyar légtérben

2003.10.18. 08:49
A magyar légiirányítás történetébe a legek éveként vonul be 2003. Soha ennyi repülőt nem irányított a HungaroControl. Augusztusban például csak a ferihegyi le- és felszállások száma 8741 volt, ami 11,1 százalékkal haladja meg az addigi rekordot tartó 2001. augusztusi adatot - tudta meg a Magyar Hírlap Mudra Istvántól, a HungaroControl igazgatójától.
HungaroControl teljes egészében a repülésirányításból befolyt bevételeiből tartja fenn magát, idei költségvetése 14,5 milliárd forint. Működési bevételeiből nettó befizetője a költségvetésnek, de a Magyar Meteorológiai Szolgálat fenntartási költségeinek 18 százalékát is a HungaroControl állja.

Szektoros irányítás

Uniós csatlakozásunkat követően, 2004 vége fordulópont lesz a HungaroControl életében is, hiszen hazánk az egységes európai légtér részévé válik, ami azt jelenti, hogy a belső határok megszűnése miatt nem a határok szabdalják részekre a légiirányítást, hanem szektoronként veszik át egymástól a nemzeti szolgálatok a gépek vezénylését, ami az útvonalvezetést hatékonyabbá teszi. Így elképzelhető például, hogy a Tisztántúl egy részén a szlovákok irányítanak majd, mi pedig esetleg a szlovén légtérben is navigálunk.

Változást hoz majd az is, amikor nyolc ország 9000 méter feletti, magas légtéri irányítása Bécsből történik majd. A kísérleti üzemre 2007-2010 között kerül sor. Ez azonban megkérdőjelezi a nemzeti irányítók létjogosultságát, hiszen a magyar forgalom 80 százaléka 9000 méter felett folyik - tudta meg a Magyar Hírlap.