Piroska
-2 °C
5 °C

Kamu számlákkal játsszák ki a repiadót

2005.11.25. 07:54
Jövőre 10 millióról 25 millió forintra emelik az adómentesen felhasználható repikeretet. Ez növelheti az ilyen rendezvények számát, de az érintettek szerint aki akarta, az eddig is el tudta számolni a költségeket.
Piaci szereplők szerint az adómentesen felhasználható reprezentációs keret 25 millió forintra emelése 2006-ban növelheti ugyan az ilyen jellegű rendezvények számát, de amelyik cég igazán akarta, eddig is tetszés szerint meg tudta tartani azokat - a költségek elszámolása ugyanis legtöbb esetben egyszerű számlázástechnikai kérdés.

Étterem-tulajdonosok és konferenciaszervezők egyaránt állították, hogy gyakran keresik meg őket azzal: a rendezvény során felmerülő ráfordításokat terembérként, eszközköltségként vagy egyéb, kedvezőbb adósávba eső kategóriákban számolják el. Nem érdemes ugyanis túllépni a megadott keretet: az adómentes sáv feletti rész természetbeni juttatásként, 44 százalékkal adózik és még egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell. Az adómentes keret idén 10 millió forint, illetve az éves árbevétel 0,5 százaléka volt, jövőre utóbbi is emelkedik, 1 százalékra. Főleg az árbevétel szerint meghatározott limit növelése jelent majd könnyebbséget, de csak a kisebb cégeknek.

A nagyobbak eddig is megtalálták a módját az adófizetés elkerülésének - jelentette ki Zara László adószakértő, aki szintén úgy látja, hogy a reprezentációs kiadások adóoldali korlátozása könnyen kijátszható. Az adóhatósági vizsgálat persze hamar fényt deríthet arra, ha túlzottan aránytalan a terembérletre, illetve az étel-ital fogyasztásra fordított kiadás, és árulkodó lehet a rendezvényen részt vevők száma is, ám ezek az ügyek a szakértő tapasztalatai szerint ritkán akadnak fenn a rostán: ennél nagyobb horderejű ügyeket kutat az APEH.

Fejenként 10-12 ezer forintos költséget jelent egy átlagos vállalati rendezvény éttermünkben - mondta Budai Gábor, a Gundel étterem ügyvezetője, hozzátéve, hogy bár jelentős forgalmat veszítettek az eddigi alacsonyabb adómentes határ miatt, mégsem alkalmaztak számlázástechnikai trükköket. Más vélemények szerint a konferenciaszervezők nem érzékelhetnek sokat a változásból, mivel az ilyen rendezvényeket rendszerint 2-3 évre előre megszervezik.