Jenő
-3 °C
6 °C

Kihasználatlanok a magyar repterek

2006.09.01. 08:16
Hiába növekszik néhány vidéki repülőtér utasforgalma, a térségükben lévő szállodák, éttermek és más idegenforgalmi vállalkozások egyelőre alig látják ennek hasznát, kivéve egyes gyógyfürdőket, valamint az ágazat balatoni és fővárosi vállalkozóit.

A repülőgéppel érkező turisták a világon mindenütt, így Magyarországon is a legtöbbet költő vendégek. Ebben a tekintetben vannak még ki nem használt lehetőségek: míg a világ turistaérkezéseinek 43,2 százaléka repülős vendég, Magyarországon ez az arány mindössze 14,8 százalék.

Négy nagyobb reptér

Jelenleg négy nagyobb gépek fogadására is alkalmas repülőtér van az országban. A legnagyobb forgalmat a sármelléki Balaton repülőtér bonyolítja, ahova több német város mellett Zürichből, Koppenhágából, valamint Londonból is érkeznek utasok. Palkó Lajos marketingigazgató szerint a számuk a tavalyi 25 ezer után az idén várhatóan eléri a 80 ezret. Többségük célpontja a Balaton, de sokan tartanak Zalakarosra és Hévízre is.

Molnár Ágnes, a hévízi Hotel Europa Fit vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak elmondta: a szállodát a légi utasok közül főként a német és a svájci turisták látogatják, hétvégenként gyakran 20-30 főt is vendégül látnak. A Londonból érkező Ryanair-utasok körében ugyanakkor Hévíz egyelőre nem túl népszerű: a vendégek átlagosan négy-hat napot töltenek Magyarországon, inkább a Balatont vagy Budapestet választják.

Nőtt a forgalom, de még kevés

A debreceni repülőtér forgalma - mindenekelőtt a charterjáratok egyre növekvő számának köszönhetően - 2005-ben az előző évi több mint kétszeresére, 33 ezer fősre nőtt. A beutazó turisták közül a legtöbben Németországból érkeznek, a drezdai központú Salamon Reisen például - a zalakarosi üdülések mellett - hajdúszoboszlói utakat is szervez. A kéthetes turnusok vendégei főként a legfeljebb háromcsillagos hoteleket részesítik előnyben, a négycsillagos szállodákban - a hajdúszoboszlói Silver Hotel igazgatója, Kabály Zsolt szerint - a Debrecenbe repülőgéppel érkező utasok közül egyelőre csupán néhány üzletember száll meg. A Győr-Pér repülőteret főként az Audi és beszállítói használják. Vadász László reptérigazgató a tavalyi 12 ezer utas után az idén 18-20 ezres forgalomra számít. A repülőtér turisztikai lehetőségeit a saját géppel rendelkező Air-Market már felismerte: az utazási iroda montenegrói útját közvetlen péri indulással is kínálja.

Pécs-Pogány esetében viszont rosszabb a helyzet. Ács Gyula repülőtér-igazgató úgy véli: a régió egyelőre nem használja ki a létesítmény adta lehetőségeket, Harkány például - megfelelő hírverés híján - feltehetően komoly bevételtől esik el. Az igazgató abban reménykedik, hogy az Európa kulturális fővárosa címnek köszönhetően a megyeszékhely a jövőben több légitársaság és turista érdeklődését is felkelti majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?