Huba
17 °C
33 °C

Kihasználatlanok a magyar repterek

2006.09.01. 08:16
Hiába növekszik néhány vidéki repülőtér utasforgalma, a térségükben lévő szállodák, éttermek és más idegenforgalmi vállalkozások egyelőre alig látják ennek hasznát, kivéve egyes gyógyfürdőket, valamint az ágazat balatoni és fővárosi vállalkozóit.

A repülőgéppel érkező turisták a világon mindenütt, így Magyarországon is a legtöbbet költő vendégek. Ebben a tekintetben vannak még ki nem használt lehetőségek: míg a világ turistaérkezéseinek 43,2 százaléka repülős vendég, Magyarországon ez az arány mindössze 14,8 százalék.

Négy nagyobb reptér

Jelenleg négy nagyobb gépek fogadására is alkalmas repülőtér van az országban. A legnagyobb forgalmat a sármelléki Balaton repülőtér bonyolítja, ahova több német város mellett Zürichből, Koppenhágából, valamint Londonból is érkeznek utasok. Palkó Lajos marketingigazgató szerint a számuk a tavalyi 25 ezer után az idén várhatóan eléri a 80 ezret. Többségük célpontja a Balaton, de sokan tartanak Zalakarosra és Hévízre is.

Molnár Ágnes, a hévízi Hotel Europa Fit vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak elmondta: a szállodát a légi utasok közül főként a német és a svájci turisták látogatják, hétvégenként gyakran 20-30 főt is vendégül látnak. A Londonból érkező Ryanair-utasok körében ugyanakkor Hévíz egyelőre nem túl népszerű: a vendégek átlagosan négy-hat napot töltenek Magyarországon, inkább a Balatont vagy Budapestet választják.

Nőtt a forgalom, de még kevés

A debreceni repülőtér forgalma - mindenekelőtt a charterjáratok egyre növekvő számának köszönhetően - 2005-ben az előző évi több mint kétszeresére, 33 ezer fősre nőtt. A beutazó turisták közül a legtöbben Németországból érkeznek, a drezdai központú Salamon Reisen például - a zalakarosi üdülések mellett - hajdúszoboszlói utakat is szervez. A kéthetes turnusok vendégei főként a legfeljebb háromcsillagos hoteleket részesítik előnyben, a négycsillagos szállodákban - a hajdúszoboszlói Silver Hotel igazgatója, Kabály Zsolt szerint - a Debrecenbe repülőgéppel érkező utasok közül egyelőre csupán néhány üzletember száll meg. A Győr-Pér repülőteret főként az Audi és beszállítói használják. Vadász László reptérigazgató a tavalyi 12 ezer utas után az idén 18-20 ezres forgalomra számít. A repülőtér turisztikai lehetőségeit a saját géppel rendelkező Air-Market már felismerte: az utazási iroda montenegrói útját közvetlen péri indulással is kínálja.

Pécs-Pogány esetében viszont rosszabb a helyzet. Ács Gyula repülőtér-igazgató úgy véli: a régió egyelőre nem használja ki a létesítmény adta lehetőségeket, Harkány például - megfelelő hírverés híján - feltehetően komoly bevételtől esik el. Az igazgató abban reménykedik, hogy az Európa kulturális fővárosa címnek köszönhetően a megyeszékhely a jövőben több légitársaság és turista érdeklődését is felkelti majd.