Emőke
-4 °C
9 °C

Elemzők újabb megszorításokat jósolnak

2004.05.24. 12:27
A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint további költségvetési megszorításokra lesz szükség a következő években, mert a kormány nem tudja telejsíteni középtávú gazdasági programját.
A Reuters májusi felmérése szerint az elemzők arra számítanak, hogy a következő két évben nem sikerül maradéktalanul elérni a kormány új konvergencia programjának időarányos céljait, és ez további fiskális megszorításokat tehet szükségessé.

Több lesz a hiány

Az elemzők szerint a fő mutatókban - az államháztartási hiányban és az inflációban - némi elmaradás várható az Európai Bizottsághoz a közelmúltban eljuttatott középtávú konvergencia program céljaihoz képest. Az elemzők azt várják, hogy májusban tovább emelkedik az infláció, az áprilisi 6,9 százalékról 7,2 százalékra, év végére azonban 6, a jövő év végére pedig 4,2 százalékra esik vissza. A 2005 decemberi előrejelzés még mindig felette marad a 4 százaléknak, amely az MNB célja és új prognózisa, egyúttal a konvergencia program célja is.

Az elemzők 0,1 százalékponttal felfelé, 4,4 százalékra módosították a 2005. évi GDP-arányos államháztartási hiány konszenzusát. Erre az évre változatlanul 4,9 százalékot várnak. A várakozások szerint a hiány mindkét évben 0,3 százalékponttal meghaladja a konvergencia programban meghatározott célokat. Becslések szerint a kormánynak ahhoz, hogy a 4,6 százalékos cél hiteles legyen, az idén újabb 100-150 milliárd forinttal kellene csökkenteni az államháztartás kiadásait.

Bizonytalanság

Az állampapír árak a konszenzus szerint a következő hetekben lassan emelkednek, a forint pedig az euró elleni 253-as szint körül stabilizálódik és ott is marad a következő év végéig. Az elemzők egyetértenek abban, hogy a külpiaci és a magyar egyensúlyi adatok körüli bizonytalanság miatt a következő néhány hónap "kockázatokat hordozó tesztidőszak" lesz. Az egyik fő bizonytalanság egy amerikai kamatemelés, ami világszerte megnövelheti a befektetők által elvárt kamatokat.

A bizonytalanságot jelzi, hogy az év hátralevő részére mindösszesen két százalékpontnyi jegybanki kamatcsökkentésre számít a piac, ami 9,5 százalékra vinné le az alapkamatot. A múlt havi adatok nyomán az elemzők felfelé módosították előrejelzéseiket a folyómérleg hiányára. Erre az évre 6,7 milliárd euró deficitre számítanak, 330 millióval többre, mint egy hónapja, a jövő évre pedig 250 millió euróval 6,15 milliárd euróra emelkedett a konszenzus.

Az elemzői felmérés szerint Magyaroroszág 2007-ben, a csehekkel, lengyelekkel és szlovákokkal egyidőben léphet az ERM-2-be. Míg a három hónappal ezelőtti felmérésben még 2005-ös magyar ERM-csatlakozást vártak az elemzők az euró elleni 280-as paritásárfolyammal, a 2007-es csatlakozáshoz már jóval erősebb, 265-ös paritáselőrejelzés társul.