Tünde
11 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Újra magyar pénz lehet az év érméje

2008.12.10. 14:53
Január végén már örülhettünk: magyar pénz nyert egy amerikai kiadó év érméje szavazásán. Idén nemcsak megismételni lehet az 56-os ötvenforintos sikerét, hanem két szakmai kategóriában is van esély magyar győzelemre: egy gyulai váras érme – ez a közönségszavazáson is döntős, sőt, a múlt heti összesítés szerint az első helyen áll – a legszebb ezüstérmék között, az első magyar tervezésű repülőnek emléket állító fémpénz a legjelentősebb történelmi eseményeket megörökítő érmék között szerepel a legjobbak között.

Két szakmai díjért és a közönségdíjért is versenyeznek magyar érmék az amerikai Krause Publications kiadó idén is kiírt pályázatán. A Krause évek óta hirdeti ki különböző kategóriákban, szakmai zsűri döntése alapján a legszebb érméket, tavaly először online szavazást is tartottak. Ez utóbbi magyar sikert hozott, tizenöt érme közül több mint százezer szavazattal a 2006-ban kiadott ötvenforintos lett az év pénze.

A versenyre a tárgyévet megelőző év kibocsátásait, idén tehát a 2007-es érméket lehet nevezni. Ebben az évben a szakértők értékelése alapján három kategóriában két magyar jelölt is szerepel a végső döntésre kiválasztottak között. A legszebb standard ezüstérmék között a Magyar várak sorozatban megjelent, gyulai várat ábrázoló, Kiss György által készített, ötezer forint névértékű ezüst emlékpénz került a legjobb tíz közé.

Szintén szakmai versenyben, a legjelentősebb történelmi esemény kategóriában szerepel az Adorján János által megálmodott, az első magyar tervezésű és összeszerelésű repülőgépet, a Libellét ábrázoló fémpénz. A Bitó Balázs által tervezett kupronikkel érme névértéke 1000 forint, különlegessége, hogy nem kör alakú, hanem szögletes.

A Kiss György által készített gyulai váras érme a közönségdíjért folyó szavazás döntőjébe is bejutott, itt 15 jelöltből az lesz az év pénze, amely a legtöbb szavazatot kapja. Egyelőre úgy tűnik, erre a magyar pénznek van a legnagyobb esélye, a múlt hétvégi összegzés szerint ugyanis a mi váras érménk áll a szavazás első helyén.

A közönségszavazat a NumisMaster.com weboldalán adható le. Aki szavazni akar, az a Coin Of the Year blokkban a Vote Now-ra ra kattintva teheti meg. A szavazómodul a szavazat leadásához regisztrációt kér. A Register Now alatt lehet regisztrálni – csak néhány alapadatot kell megadni –, és az e-mailben kapott felhasználónév és jelszó segítségével a NumisMaster honlapjára visszatérve a szavazatot leadni 2009. január 4-ig. Eredményhirdetés jövő februárban, a World Money Fair nemzetközi érmekiállítás és vásáron lesz.