Mátyás
-6 °C
1 °C

Kínai lesz a Rover?

2004.08.24. 07:59
A brit cég átmenetileg német tulajdonban volt, ám most tulajdonost vált, s várhatóan Kínába kerül a gyártás is.
A legnagyobb kínai autógyártó, a Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC) az MG Rover Group Ltd. brit autógyár megvásárlására készül - idézte az Automotive News Europe értesülését a Reuters. A szaklap brit és kínai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a SAIC - amely 2010-re a világ hatodik legnagyobb autógyárává tervezi kinőni magát -, kezdetben még nem tisztázott nagyságú részvénycsomagot vásárolna az MG Roverben.

Jóváhagyás

A SAIC júniusban együttműködési megállapodást írt alá a Roverral, amelyről a két cég azóta sem árult el részleteket, arra hivatkozva, hogy még hiányzik a kínai kormány jóváhagyása. Kínai hírforrások most azt valószínűsítik, hogy az ellenőrző részvénycsomag megszerzését követően a cég Kínában gyártaná a brit autómárka szedánjait, az ötajtós Rover 45 marad Longbridge-ben, hiszen Kínában az ötajtósokra alig van kereslet.

A folyamatosan a túlélésért küzdő brit autógyártót négy évvel ezelőtt vette meg a német BMW AG-től a brit Phoenix Venture Holdings Ltd. befektetői csoport, szimbolikus tíz fontért.

A SAIC a General Motors és a Volkswagen AG legjelentősebb kínai partnere, ezenfelül júliusban kötött megállapodást a dél-koreai Ssangyong Motor Co megvételéről és további tengerentúli akvizíciókat helyezett kilátásba. A SAIC arra is számít, hogy hídfőállásként szolgálhat majd számára a Rover közel 1250 európai márkakereskedője.