Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Bemártották a Győri Kekszet

2001.04.06. 10:14
Világrekord! Sikerült lealázni a rákos kislányt, aki 3 centet kap minden továbbküldött levélért! Veszett Danone Rudiként száguld végig a magyar postaládákon egy lánclevél, melynek szerzői a Danone cég termékeinek bojkottjára szólítanak fel, mivel a francia multi megszünteti a Győri Kekszgyárat, és leállítja a Balaton Szelet, a pilótakeksz és a Vaníliás Karika gyártását.
Betty Love szilikonénekesnő és Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke is megkapta azt a "Viktor" és "Janó" által szignált felhívást, amely arra szólít fel, hogy ne vásároljunk többé Danone-terméket. A két felháborodott internetező azért taszítaná csődbe a multinacionális élelmiszergyártót, mert az megvásárlása után be fogja zárni a Győri Kekszgyárat, ráadásul - a körlevél szerzői szerint - megszünteti a kultikus Balaton szelet, a legendás Vaníliás Karika, illetve a mitikus pilótakeksz előállítását.

Küzdj a Balaton szelet megmentéséért!

www.danonerudi.hu
A téma annyira megmozgatta az internetes közvéleményt, hogy alig akad olyan levelezőfórum vagy lista, ahová a felhívás ne jutott volna el.

Viktor és Janó szellemes paradoxonnal védené kedvenc édességeit. A levélből kihámozható logika ugyanis nagyjából így szól: "úgy küzdj a Balaton szelet megmentéséért, hogy soha többé nem veszel Balaton szeletet!".

A levél egy nap leforgása alatt megjárta szinte az összes hazai virtuális postaládát. A hatás nem volt azonnalinak, főleg nem átütőnek minősíthető - a Retek utcai Szuper Sarok éjjel-nappali hűtőpultjából legalábbis szépen fogyott a Danone Rudi a péntek kora hajnali órákban.

Ellenlevél

Győri Keksz
A százéves Győri Keksz győri gyárát 1985-ben helyezték üzembe. A gyár évente 17 ezer tonna kekszet képes gyártani. A Kft. 2000-ben került a United Biscuitstől a francia Danone érdekeltségébe, a gyárhoz tartozik a székesfehérvári üzem is. A győri polgármester szerint a Gazdasági Minisztérium és a Versenyhivatal tavaly három hónapig vizsgálta a United Biscuits és a Danone közötti szerződést. A Danone szerint - A Kisalföld tolmácsolásában - "Győrött nincs mód fejlesztésre". Ugyanakor - állítja a lap - Győr képes lenne annyi kekszet gyártani, mint amennyire Székesfehérvárt fel szeretnék fejleszteni. A polgármester szerint egyébként a cégbezárások sora ezzel még nem ért véget (3 év alatt 3 nagy élelmiszer-ipari üzem szünt meg a városban).

Forrás: Kisalföld

A magyarokba azonban mégiscsak szorult némi racionalitás: pénteken hasonló tempóban kezdett terjedni egy "ellenlevél", melynek szerzője rávilágít néhány nehezen hanyagolható tényre. Például arra, hogy szó sem volt a három népszerű édesség megszüntetéséről, "csak" a győri üzem bezárásáról, és a gyártás Székesfehérvárra költöztetéséről.

"Először megijedtem, hogy nem lesz többé pilótakeksz" - idézte fel az első borzalmas pillanatokat az emlék súlya alatt elcsukló hangon az "ellenlevél" szerzője. Később azonban meglepő cselekedetekre ragadtatta magát: a témával kapcsolatban informálódni kezdett. A sajtó áttanulmányozása után megismerte a jelenleg hozzáférhető tényeket.

A termékek piacon maradnak

Ezek szerint a francia cég a patinás győri gyár megvásárlása után bejelentette, hogy két éven belül megszünteti a termelést, amelyet áttelepít a tulajdonában lévő fehérvári gyárba.

A győri média érthető módon sűrűn foglalkozott az esettel. A város polgármestere a Kisalföld című lapban elmondta, hogy a francia ügyvezető igazgató "meglepő nyíltsággal" közölte vele: ők nem gyárat, hanem piacot vásároltak. Azonban még a helyi sajtóban sem állította senki, hogy Fehérváron ne a jól bevált termékeket gyártanák tovább.

Az Index megkereste a Danone-t, akiktől azt a választ kaptuk, hogy a bojkottfelhívásban megfogalmazott "hír" nem igaz. Pontosító kérdésünkre a neve titokban tartását kérő munkatárs leszögezte: "Ezek a termékek piacon maradnak!".

Ettől függetlenül biztosnak tűnik, hogy a piac törvényei miatt megszűnik a győri kekszüzem. Ahogy az "ellenlevél" szerzője Magyarországon unikumnak számító módon kapitalista hangulatú írásában fogalmaz: "azt is látni kell, hogy olyan szintű a versenyhelyzet, hogy Danone vagy most próbál versenyképesebb feltételek mellett termelni, vagy x év múlva csődbe megy és bezár, és akkor mindenkit (a székesfehérvári dolgozókat is) el kellene bocsátani".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?