Klaudia
-4 °C
2 °C

Meghiúsulhatnak a kormány adótervei

2003.10.10. 08:09
Erősödik a nyomás a kormány adószigorításának enyhítésére; a beadott módosító javaslatok főként a lakástámogatásokkal és az energiaáfával foglalkoznak, valamint az szja-táblát érintik. A két nagy párt elképzelései egyre több ponton közelítenek egymáshoz.
A kormány által kiemelten kezelt adózási szigorítások közül több is zátonyra futhat a szocialista, illetve fideszes képviselői indítványok miatt, hiszen több ponton szignifikánsan közelít a jelenlegi és a korábbi vezető kormánypárt elképzelése.

Teljes az egyetértés

A lakástámogatás szja-kedvezményének azonos szinten tartása, az energia áfájának kedvezményes, illetve a napilapok legkedvezőbb, ötszázalékos körbe sorolása terén teljes az egyetértés. A bor és a cigaretta jövedéki adójának emelését is mindkét oldal támadja, bár egyes kormánypárti képviselők egészségügyi okokra hivatkozva nemcsak a cigaretta, hanem a vágott dohány áfáját is radikálisan megemelnék.

Az utolsó nap beérkezett javaslatok általában már nem tartalmaztak lényeges eltérést az eddigiektől, néhány apróság kapcsán adtak be módosító javaslatokat. Külön említésre érdemes az SZDSZ-es Bőhm András és a szocialista Kékesi Tibor kormánypárti képviselőknek a színlelt szerződések ellenőrzését, valamint az adóhatóságok jogkörét pontosító és egyben szigorító törvényjavaslata.

Kormánypárti módosító javaslatok

Az ellenzék javaslatai közül Tállai András indítványa az evásokat érintené kedvezően: elsősorban a 4 éves visszatérési moratóriumot oldaná fel, valamint az okiratok megszerzését egyszerűsítené. Frajna Imre fideszes képviselő javaslata alapján pedig a cégautóadót kivennék az evából.

Összesen 269 módosító javaslat futott be végül a jövő évi adó-, járulék- és költségvetési befizetésekről szóló törvényjavaslat kapcsán csütörtök délután 14 óráig. A javaslatok többsége kormányzati, elsősorban szocialista oldalról érkezett és főleg a jövő évi szja-táblát és az áfabesorolásokat érinti.

Úgy tűnik, a kormány javaslatai több helyen megfelelnek az SZDSZ terveinek, mivel a liberálisok által benyújtott javaslatok is az eredeti kormányzati tervek pontosítását, egyszerűsítését jelentik, illetve ragaszkodnak a jövő évi adótábla rögzítéséhez már ebben az évben.

A szocialisták ezzel szemben több ponton enyhítenék a szigorúbb szabályozást - a kiadási többletet elsősorban a magasabb jövedelműekre rótt nagyobb személyi jövedelemadókkal kompenzálnák, nem változtatnának a magán-nyugdíjpénztári befizetések mértékén, valamint eltörölnék a nyugdíjjárulék fizetésének felső határát. A Pénzügyminisztérium javaslatában teljesen újrafésülte az adózás rendjéről szóló törvényt, ám erre érdemben nem érkeztek módosító javaslatok.