Gerzson
-3 °C
2 °C

Naponta balatoni repülőjáratok?

2004.01.21. 08:46
Egy pénzügyi és szakmai befektetőket tömörítő ír konzorcium tett ajánlatot a közelmúltban 670 millió forint központi támogatásban részesült sármelléki repülőtér fejlesztésére, tudta meg a Napi Gazdaság. A csoport mintegy ötszázmillió forintot költene a légibázisra és megvásárolná az azt működtető Zalavár-Sármellék Airport Kft-t.
Néhány nappal ezelőtt egy pénzügyi és szakmai befektetőket tömörítő ír konzorcium ajánlatot tett a sármelléki repülőtér fejlesztésére, valamint a légi bázist működtető Zalavár-Sármellék Airport Kft. megvásárlására - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Zóka István, a cég ügyvezetője. Az írek félmilliárd forintot költenének a tavaly már mintegy 22 ezer utast fogadó légibázis infrastruktúrájának teljes kiépítésére, s a jövő év nyarától napi rendszerességgel járatokat közlekedtetnének a nyugat-balatoni régióba. A befektetők ezenkívül évente mintegy 100 ezer utas sármellékre szállítását is vállalták, amely mellet már gazdaságosan lehetne működtetni a repülőteret.

Logisztikai központ

A Zalavár-Sármellék Airport Kft. a közeljövőben a Flextronicsszal is tárgyalásokat kezd a légikikötő fejlesztéséről. (A cég, amelynek egyik legnagyobb hazai gyártóbázisa Zalaegerszegen van, korábban a megyeszékhely repülőterének fejlesztésébe kívánt bekapcsolódni.) A sármelléki repülőtér összesen 400 hektáros területéből a légi forgalom lebonyolítására csupán 200 hektárra van szükség, a többit akár ipari célra, például logisztikai központ építésére is fel lehet használni. Zóka szerint, ha a tárgyalások eredményre vezetnek, rövid időn belül az ország második legnagyobb és legkorszerűbb repülőtere épülhet ki Sármelléken.

A mind ez idáig veszteségesen működő légi bázis sokáig holtponton lévő fejlesztése a kormány elmúlt év végi döntését követően - miszerint 670 millió forinttal támogatja egy korszerű navigációs rendszer kiépítését - kapott lendületet. A múlt héten pedig a dán Öster Lindet Rejser jelentette be, hogy a Danish Air Transport gépeivel 2004 nyarától charterjáratokat közlekedtet Sármellékre.