Lujza
-1 °C
13 °C

Nem jönnek a kínai turisták

2003.05.06. 06:31
Szünetelnek a tárgyalások a kínai hatóságokkal a turistaforgalom beindításáról. A Magyar Turizmus Rt. is leállította a Kínában év elején indított marketingkampányát. Pál Béla államtitkár szerint a SARS-vírus megfékezése után folytatódhatnak a konzultációk.
Az atípusos tüdőgyulladás ugyan nagy veszteséget okoz a turisztikai szakmának, attól nem kell tartani, hogy kínai turisták elterjesztik a kórt Magyarországon. Egyelőre nincs lehetőség a távoli országból beutaztatásra. A szükséges kétoldalú turisztikai megállapodás előkészítését szolgáló tárgyalások a vírus megjelenésével párhuzamosan leálltak. Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára elmondta, szó sincs kínai csoportok fogadásáról, sőt a tárgyalások folytatására is csak akkor lesz lehetőség, ha sikerül megfékezni a kórt.

Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. elnöke is azt állítja, nincs ok pánikra, hiszen amikor a fertőzés felütötte a fejét a távol-keleti országban, leállították az év elején indított marketingkampányt.

Erre a célra az MT Rt. költségvetéséből 35-40 millió forintot különítettek el. Magyarországról és Budapestről készültek kínai nyelven kiadványok, s három kínai turisztikai kiállításon vett volna részt hazánk. Az elsőn jelen voltak a magyar szakemberek, a másik két rendezvény szeptemberben és októberben lesz. A részvétel kérdéses. Márciusban az Utazás kiállítás alatt 14 kínai újságírót fogadtak Budapesten. Elkészült egy Magyarországot népszerűsítő tv-spot is, amelynek sugárzását meghatározatlan időre elhalasztották. Jelenleg is dolgoznak szakemberek egy kínai nyelvű honlap elkészítésén.

A marketingakció folytatásáról akkor dönt az MT Rt., ha a nemzetközi egészségügyi szervek által elismerten sikerül megfékezni a járványt. A felkészülés nem volt felesleges, hiszen a marketingmunka eredménye néhány év alatt érik be - mondta Galla Gábor. Az idén jó esetben is csak néhány csoport fogadása jött volna szóba. Jövőre ezt a számot néhány százzal lehetne növelni, s 2005 táján lehetett volna arra számítani, hogy a kínai turisták száma 10 ezres nagyságrendű lesz.

A Belügyminisztérium sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint nincs napirenden a kínaiak beutazásának korlátozása. Ám ha a helyzet úgy kívánja és az ÁNTSZ ezt kezdeményezi, a vízumhatóság is megteszi a szükséges lépéseket.