Magyar áldozatai is vannak az internetes csalásnak

2003.01.20. 13:26
Megirigyelték a fehérek a nigériai álminiszterek álfeleségeinek pénzkicsaló emailjeit, és rafinált módszerrel hatalmas összegeket sajtolnak ki gyanútlan európai kis- és középvállalkozókból. A jól megkonstruált csalás egyik magyar áldozata elmesélte az Indexnek, hogyan szedték rá. A bűnözők olyan emailt vagy faxot küldenek szét, amely ártatlan kérdőívnek tűnik, ám az apró betűs részből kiderül, hogy szinte felbonthatatlan szerződésről van szó, amely évente "meghosszabbítja önmagát".
A séma: az áldozat kérdőívnek álcázott faxot, levelet vagy emailt kap, amelyben a feladó megvillantja annak lehetőségét, hogy a címzett vállalkozását (pontosabban annak reklámját) bizonyos összegért felveszi kiadványába, katalógusába, szaknévsorába, weboldalának linkjei közé. Ha a mit sem sejtő vállalkozó kitölti a blankettát és a kérésnek megfelelően aláírva visszaküldi, már félig bele is sétált a csapdába. A papír ugyanis minden esetben tartalmaz egy egészen apró betűs, nehezen olvasható paragrafust, amelyből kiderül, hogy amit szignáltunk, az valójában szerződés, amelyben néhány száz euró fejében megbízást adtunk reklámunk elhelyezésére az illető guide-ban. Ráadásul nem is csak egy alkalomra, hanem több évre előre, az összes kiadásban.

Behajtók is próbálkoznak

A csaló cég néhány hét múlva levelekkel kezd bombázni, majd - ha eddig nem fizettünk - közli, hogy ügyünket átadta egy profi behajtó vállalkozásnak. Ettől is kapunk egy rakás levelet, melyekben bírósági eljárással fenyegetnek meg. A hosszas levelezés során a másik fél néha meglepően engedékeny hangot üt meg, aztán közli, hogy az eredetinél kisebb összegért is kiszállhatunk.

A legfélelmetesebb hírű pénzlefejő társulat a barcelonai bejegyzésű European City Guide.

Nagyon apró betűk

Egy hazai áldozatuk 2001 végén kapott tőlük levélben egy formanyomtatványt, válaszborítékkal. Az Index által emailben meginterjúvolt vállalkozó nem beszél túl jól angolul, azért a dokumentumot információs adatlapként értelmezte, és aláírva visszaküldte. Később derült ki, hogy az apró betűs részben bevállalta, hogy 787 euró (192 ezer forint) fejében cégének adatai jelenjenek meg a guide-ban.

"2002 év elején kaptam meg az első felszólítást hogy fizessek be 787 eurót. Ezt további 2 levél követte majd egy komolyabb hangvételű felszólítás, amely már késedelmi kamatot is tartalmaz, és azóta is 2-3 hetente küldenek felszólításokat " - magyarázta a károsult az ECG kullancstaktikáját.

Mint kiderült, egy saját magát automatikusan meghosszabbító szerződésről van szó, amely minden ECG megjelenéskor életbe lép, és csak akkor szakítható meg ha ezt egy külön levélben leállítják.

Figyelmeztessük Barcelonát!

Interjúalanyunk azt tette, amit a csalás áldozatai által indított honlapok ajánlanak: a siteokról letöltött formalevélben lemondó nyilatkozatot küldtek az ECG-nek, illetve figyelmeztető levelet küldtek a barcelonai kereskedelmi kamarának, hogy tegyenek lépéseket a cég ellen.

A magyar vállalkozó tudomása szerint több más hazai cég is belesétált a csapdába, és kapja-kapja a fenyegető leveleket.

Klónok támadása

Az ECG feltehető sikere a klónok áradatát indította el. A stopecg.org oldal szerkesztői eddig a következő gyanús kiadványokat derítették fel a European City Giude-on kívül: The Millenium Guide, The European Internet Guide, The FAIR Guide, UTP Digital Directories, The International Fax Directory or IT&T fax directory, Europa-Club & World Travel Register, 1st European City Guide, The Tour and Travel Guide, Verlag Fax Directory.

Behajtók is próbálkoznak

Megnéztük a 1st European City Guide oldalát, ahol rákerestünk Magyarországra. A lista 1072 cégnevet tartalmaz, amelyek közül - véletlen mintavétel céljából - felhívtuk az agárdi Kakukk panziót. A tulajdonos hölgy elmondta, hogy ő nem fizetett senkinek, és nem is tudta, hogy ilyen listán szerepel. Az is kiderült, hogy a Kakukk heti rendszerességgel kap hasonló leveleket különféle európai címekről, amelyeket a gyanakvó vállalkozónő azon frissiben továbbít a kukába.

Vonalak és bejegyzők

A szálak bogozása közben a későn ébredő károsultak számos összefüggést és hasonlóságot tártak fel a különféle című, más-más helyen bejegyzett, ám gyakran kísértetiesen hasonló szerződésmintákat használó cégek között. A Liechtenstein--Hamburg-vonalnak elnevezett csoporthoz tartozó giude-oknál például nagyon hasonlóak a szerződések, több vállalkozásban ugyanazok a nevek tűnnek fel - mint például egy bizonyos Martin Witworth-é, aki több hasonló profilú társaság domainnevének bejegyeztetőjeként szerepel -, és majdnem mindegyik egy Ovag International nevű svájci céggel próbálja behajtatni a neki nem járó összegeket.

Nyelv és trükk

A Stop the European City Guide nevű weboldal rámutat arra, hogy az ECG milyen rafinált, apró cselekkel él: az elsőként kiküldött nyomtatványban például az esetek jelentős részében rosszul írják a címzett cég adatait. Ez sokakat arra sarkall, hogy a hibát reflexből kijavítva visszaküldjék a korrekt adatokat, hiszen az egész levél azt sugallja, hogy egy cégregisztert kiadó vállalkozás csak pontosítani szeretné a listáit.

A különféle weboldalak egybehangzó tanácsa: ha voltunk is olyan naivak, hogy bármit aláírjunk, a fenyegetésektől nem szabad megijedni, és soha egyetlen fillért sem szabad kifizetni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek