Ágnes
-5 °C
2 °C

Napokon belül meghirdethetik a Siotourt

2004.01.23. 09:01
Végleges döntés született a Siotour Rt. értékesítéséről - erősítette meg a Napi Gazdaság információit a csütörtöki igazgatósági ülést követően Gyenesei István.
A déli Balaton-part legnagyobb szállásadó cégének elnöke elmondta: a tucatnyi értékes ingatlannal rendelkező társaságot olyan szakmai befektetőnek kívánják - kizárólag egyben - eladni, aki garanciát vállal a társaság profiljának megőrzésére és tovább működtetésére. Épp ezért lekerültek az igazgatósági ülés napirendjéről azok az ajánlatok, amelyek a Siotour egy-egy ingatlanára érkeztek a közelmúltban.

A Napi Gazdaság információi szerint a társaságot napokon belül meghirdeti az ÁPV Rt., hiszen a vagyonértékelés már elkészült. A jelentős, ám az érdemi fejlesztések elmaradása miatt egyre rosszabb állapotú ingatlanvagyonnal rendelkező cég nettó árbevétele tavaly további 13 százalékkal, 700 millió forint alá csökkent, s az előzetes adatok szerint az eredmény is minimális lesz. Mindez persze a gyenge balatoni szezonnal is magyarázható - tette hozzá Gyenesei. (A Siotour szálláshelyeit 2003-ban tíz százalékkal kevesebben vették igénybe, mint a megelőző évben, a vendégéjszakák száma pedig 17 százalékkal csökkent.)

Drasztikus visszaesés

A társaság idei üzleti tervében 11 százalékos árbevétel-növekedés, s mintegy 36 millió forint adózás előtti eredmény elérése szerepel. Az értékesítéstől függetlenül 2004-ben több mint 80 millió forintot szánnak fejlesztésre. A magánosítás azért is sürgető, mert a cég immár hosszú évek óta nem rendelkezik a szükséges saját fejlesztési forrásokkal, tulajdonosi juttatást pedig nem kapott. Az elmaradt beruházások, valamint a Balaton turisztikai vonzerejének folyamatos csökkenése miatt a Siotour árbevétele és nyeresége az utóbbi években drasztikusan visszaesett. Az ingatlanhálózat felújításához pedig legkevesebb egymilliárd forintra lenne szükség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!