Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Skótok is vesznek pesti lakást

2004.07.15. 08:01
Az írek és az angolok után egyre több skót is feltűnt a budapesti lakáspiacon. A külföldiek által kedvelt vidéki körzetekben - néhány kivételtől eltekintve - az uniós csatlakozás óta stagnál az ingatlanvásárlás.
Budapesten tavaly legfeljebb ír, angol és ausztrál lakásvásárlókról lehetett hallani, ám tavaszszal feltűnt néhány skót is. Ők szintén az új építésű vagy a nagy belmagasságú, felújítandó belvárosi otthonok iránt érdeklődtek. A skót sajtóban az elmúlt hónapokban több cikkben is foglalkoztak az új EU-tagállamok ingatlanpiacában rejlő befektetési lehetőségekkel és mindig utaltak a Nagy-Britannia más körzeteiből tömegesen Magyarországra érkező vásárlókra.

Egyszerűbb a vásárlás

A külföldiek magyarországi ingatlanvásárlását a május elseje óta hatályban lévő kormányrendelet is egyszerűbbé tette. Eszerint az Európai Unió állampolgárainak már csak a másodlagos lakóhelyül szolgáló ingatlanok vásárlására kell engedélyt kérniük. A változás miatt a közigazgatási hivatalok statisztikáit csak a megyei földhivatalok adataival együtt lehet pontosan értelmezni, hiszen a csökkenést az engedélyköteles körből kikerülő ingatlanok is okozhatják.

A skótok megjelenése tehát nem volt váratlan Budapesten, ahol egyértelműen megélénkült a külföldiek ingatlanvásárlási kedve az uniós csatlakozás előtti hónapokban, ez azonban döntően annak köszönhető, hogy az idén nagyszámú ír érdeklődő érkezett.

A közigazgatási hivatal adatai szerint a fővárosban tavaly egész évben 948 ingatlant vettek meg külföldi magánszemélyek. Az idén viszont már az év első hat hónapjában 915 kérést hagyott jóvá a hivatal. Budapest legkeresettebb városrészének tavaly a VI. kerület bizonyult, ezt követte a V., a VII. és a XIII. kerület. A fővárosiak körében kedvelt II., XII. és XIV. kerület viszont a külföldiek népszerűségi listáján viszonylag hátra került. A belvárosi kerületek az idén is őrzik vezető szerepüket, de ebben az évben előretört a IX. kerület is. Jelentősen változtak az arányok a vásárlók nemzetiségének megoszlása tekintetében. Tavaly - a korábbi évekhez hasonlóan - a németek vezették a listát, őket követték az legutóbbi években feltűnt írek és a román állampolgárok. Az idén egyértelműen az írek kerültek az élre: a 915 lakásból 416-ot ők vettek meg.

Vidéken nem vesznek

A megyei közigazgatási hivatalokat megkérdezve azonban nem alakult ki ilyen növekvő vásárlási kedvet bemutató kép, ha az uniós csatlakozás óta eltelt időszakot vizsgáljuk. Kivéve Bács-Kiskun megyét, ahol a kérelmek száma 2004 januárja óta fokozatosan nőtt, az előző év azonos időszakához képest pedig látványos volt a bővülés. A kérelmek időbeni eloszlása alapján arra következtethetünk, hogy a külföldiek vásárlási kedvét jelző növekvő tendencia május óta töretlen maradt. A külföldi vevők körülbelül 40 százaléka német állampolgárságú, számottevő a holland vevők aránya, továbbá sok a szerb, svájci, román és osztrák kérelmező is. Elsősorban a házas és a tanyás ingatlanok a legkeresettebbek, de nő a beépítetlen területek iránti kereslet is. A külföldiek érdeklődése továbbra is Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Bugac, Kecskemét, Baja és Tiszakécske, illetve vonzáskörzeteik felé irányul.

A külföldiek az idén is főként a Balaton környékén, valamint a nyugati határ menti településeken vásároltak ingatlant. A korábbi évekhez hasonlóan az idei első fél évben is kisebb volt az érdeklődés a dél-alföldi, valamint az északkeleti megyékben. A június végi számok azt mutatják: azokban a megyékben, ahol 2003-ban is sok külföldi vett ingatlant, az első féléves adatok alapján a tavalyihoz hasonló év várható. Ezzel szemben a kevesebb engedélyt kiadó megyéknél alighanem éves szinten is komoly csökkenéssel kell számolni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?