Auguszta
-4 °C
2 °C

Sosem lesz kész az M7-es?

2004.10.21. 09:16
Elképzelhető, hogy az M7-es Nagykanizsa és Becsehely közötti szakaszára tavaly kiírt közbeszerzést eredménytelennek minősítik, és koncessziót írnak ki a szakaszra. Szakértők úgy vélik, ez a beruházás egyéves késését is okozhatja.
A napokban dől el, hogy az M7-es Nagykanizsa és Becsehely közötti mintegy 18 kilométeres szakaszára kiírt közbeszerzésen hirdetnek-e eredményt, vagy eredménytelennek nyilvánítják a pályázatot, tudta meg a Világgazdaság. Információik szerint ez utóbbi esetben koncessziós pályázatot írnának ki.

Tolódik

Ha így történik, várhatóan ezt a szakaszt összevonnák a balatoni sztráda még hiányzó, Nagykanizsa-Balatonkeresztúr szakaszával, s így tennék vonzóbbá a projektet a koncesszornak. Az ötlet szépséghibája, hogy az utóbbinak még nincs építési engedélye.

Információk szerint a pályázat beadásakor kitűzött szeptember közepi eredményhirdetést is a koncessziós elképzelések miatt napolták el. November közepéig azonban mindenképpen dönteni kell: nyertest hirdetnek, vagy eredménytelennek minősítik a pályázatot.

Addigra ugyanis lejár a törvény által engedélyezett kétszer harmincnapos hosszabbítási lehetőség. Az eredménytelenséget a kiíró Nemzeti Autópálya (NA) Rt. azzal indokolná, hogy a szerződés teljesítésre alkalmatlan.

Kártérítés

Ezt azonban szakmai körökben aggályosnak és törvénysértőnek tartják. Ezért a pályázók joggal számíthatnak kártérítésre - fogalmaznak. Szerintük forráshiányra nem hivatkozhatnak, hiszen a tavaly elfogadott sztrádatörvény értelmében erre a - mintegy 36 milliárd forint értékű - beruházásra is biztosított a fedezet, függetlenül az éves költségvetésektől.

A beruházás 2006. december végi határideje is kitolódna, akár egy évvel - vélik a szakértők. Információik szerint az NA Rt. is a mostani pályázat lezárása, azaz az eredményhirdetés mellett van. A sztrádatársaság igazgatósága várhatóan pénteken dönt a kérdésről. A végső szót azonban a szaktárca mondja ki.