Auguszta
-3 °C
2 °C

Jön az SMS-lottó

2003.07.03. 11:53
Technikai és jogi problémákat még meg kell oldani, de a Szerencsejáték Rt. az év eleje óta vizsgálja az sms-ben történő tippelés lehetőségét - erősítették meg az Index értesüléseit. A társaságnál többek között megoldást keresnek az áfa-problémára és vizsgálják a törvényi hátteret. Telefonról és interneten egyébként már most is lehet fogadni.
A Szerencsejáték Rt.-nél az év eleje óta vizsgálják annak lehetőségét, hogy a különböző fogadási eseményekre, elsősorban az ötös, hatos és skandináv lottóra SMS-ben elküldött üzenettel is lehessen tippelni - erősítette meg az Index információit Somorai László, a cég marketing és kommunikációs igazgatója. A szöveges üzenetben elküldött tippelés bevezetéséhez kapcsolatban azonban még több technikai és jogi problémára megoldást kell találni.

A mobilszolgáltatóké lehet a nyeremény?

A megoldandó technikai problémák között megemlítette Somorai László a havidíjas előfizetésekhez járó, havonta ingyen elküldhető SMS-eket. Ha ugyanis ezek között küldi el valaki a lottótippjét, és nyer, kérdéses, kié a nyeremény: a játékban résztvevő személyé, vagy a mobilos cégé, amely tulajdonképpen kifizette az üzenetet.

Hasonló problémát vetnek fel a céges mobiltelefonok is. Hiszen azok esetében is vitatható, hogy a telefont tulajdonló vállalkozás vagy azt használó, tippjeit megtevő alkalmazott jogosult-e az esetleges nyeremény felvételére. Egyelőre még az is kérdéses, hogy egyáltalán milyen visszaigazolást kaphat az SMS elküldője, amivel később jogosult lesz az esetleges nyeremény felvételére.

Gond van az áfával is

Nemcsak az esetleges nyeremény felvétele jelenthet problémát, hanem az is, hogyan számlázzák-e le az sms-küldőnek a játékban való részvétel árát. A szerencsejáték tarifája ugyanis áfamentes, ezzel szemben a mobilszolgáltatások áfája 25 százalék. A cégnek adatkezelési problémákat is meg kell oldania, vagyis biztosítani kell, hogy az sms-ben fogadott tippek ugyanolyan biztonságban legyenek, mint a hagyományos játékban beérkezettek.

A Szerencsejáték Rt.-nél azt is vizsgálják, igényel-e jogszabály-módosítást az sms-ben történő lottózás. Ugyanis a szerencsejátékokról szóló törvény szabályozza, a fogadó milyen módon vehet részt a játékban. Jogászok most az vizsgálják, hogy a törvényi szabályozás nem zárja-e ki a mobiltelefonról küldött üzenettel való tippelést.

Eddig is lehetett mobilról tippelni

Akik a modern technika vívmányait kihasználva szeretnének fogadni, azok már eddig is tippelhettek interneten vagy telefonon (akár mobilon keresztül is). Az internetes tippeléshez egy szerződést kell előzetesen aláírni, az ügyfél utána kap egy titkos kódot, ezt a Szerencsejáték Rt. honlapján kell begépelnie, és már tippelhet is.

A telefonos tippelés is működhet ugyanilyen rendszerben, vagy egyszerűbben az úgynevezett Szerencsekártya megvásárlásával. Ez ugyanolyan logika szerint működik, mint az előre fizetett, úgynevezett feltöltős telefonkártyák. Három- vagy tízezer forintért lehet a lottóban egy kártyát megváltani, erről lekaparható egy kód, amelyet a Szerencsejáték Rt. "kék" (06-40-es) számának tárcsázása után kell bedikálni.

A Szerencsekártyával annak lemerüléséig lehet részt venni a Tipp-Mix kivételével valamennyi Szerencsejáték Rt.-s fogadásban. Ez azt jelenti, hogy az olcsóbb kártyával például húsz ötöslottó-szelvény kitöltésére vagyunk jogosultak.

A bevezetésre még várni kell

Arról, hogy mikortól küldhetjük el szöveges üzenetként is kedvenc lottószámainkat, egyelőre nem tudtak felvilágosítást adni a Szerencsejáték Rt.-nél. Somorai László szerint a rendszer előkészítése olyan bonyolult feladat, hogy arra biztosan nem elegendő néhány hónap. Az tehát valószínűsíthető, hogy legkorábban az év végén remélhetők az sms-ben nyert százmilliók.