Gerzson
-3 °C
2 °C

Halált okozott a fertőzött sonka

2006.05.02. 09:43
Ritka kór, a botulizmus jelent meg a napokban hazánk különböző pontjain. Emiatt egy ember meghalt, három beteget pedig még kezelnek a fővárosban. Mindannyian fertőzött sonkát fogyasztottak. Zacher Gábor szerint ezek csak véletlen egybeesések, a megbetegedéseket különböző eredetű élelmiszerek okozták.
Javult az állapota annak a három betegnek, akit botulizmus miatt a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban ápolnak - mondta a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor toxikológus főorvos. A ritka betegség gyanújával kedden, szerdán és csütörtökön összesen öt, míg vasárnap egy ember érkezett az intézetbe. Mivel egyikük súlyos szívbeteg volt, a botulizmus nála kísérő betegségként járult hozzá a halálhoz. Ugyanakkor két páciensről kiderült, hogy nem kapták meg a feltételezett fertőzést, ezért ők már elhagyták a kórházat.

A szakember szerint az ország különböző pontjairól érkezett betegek nem megfelelő higiéniai körülmények között készített házi sonkát fogyasztottak, amelynek a csont melletti részénél megtelepedtek a Clostridium botulinum nevű baktériumok. Mivel azonban nem ugyanattól a sonkától fertőződtek, mindez csak véletlen egybeesés - jegyezte meg Zacher, aki szerint a gyógyulás fél évig is eltarthat. Ezek a toxinok annyira erősek, hogy akár biológiai fegyvernek is alkalmasak, hiszen 0,1 milligrammnyi méreganyag elegendő lehet egy ember megöléséhez.

Drága az ellenanyag

Egy botulizmusban szenvedő beteg gyógyításához szükséges ellenanyag hatezer euróba kerül, ehhez még hozzászámítják a szállítás díját is, ami ezer euróval emeli a költségeket. Mivel évente csupán nyolc-tíz embert kezelnek botulizmussal, több ellenanyag felhalmozását nem bírná el a kórház költségvetése, erzért többnyire csak egy beteg gyógyítására elegendő szer áll rendelkezésre. Rendkívüli esetekben a gyártó gyorspostával küld újabb adagokat, és ezek megérkezéséig is gyógyászati lehetőségek az életben tartásra. A kért gyógyszerek már megérkeztek Németországból, és csak egy pácienst tartanak rövid rövid ideig lélegeztetőgépen.

A főorvos hozzátette: a kezeléseket a kórház saját költségvetéséből állja, de az intézet szeretné elérni, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár később rendezze a számlát.

A mérgezés tünetei

A botulizmus életveszélyes mérgezés, amit baktérium által termelt méreganyag okoz. Első jelei: szájszárazság vagy kettős látás, puffadás. Néhány betegnél hányinger, hányás, hasgörcs és hasmenés is jelentkezhet. Botulizmusra utal a nyelési és látászavar, a valamint az egyéb bénulásos tünetek megjelenése is, például a légzőizmok működésképtelensége. Az otthon, ellenőrizhetetlen körülmények között készült élelmiszerekkel ellentétben a hőkezelt ételek biztonságosak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft