Spéder Zoltán távozik az OTP-től

2007.01.09. 09:17
Spéder Zoltán, az OTP igazgatóságának tagja, alelnök, vezérigazgató-helyettes személyes, családi jellegű okokra hivatkozva 2007. január 8-án közös megegyezés alapján megszüntette munkaviszonyát a bankkal. Spéder egyúttal lemondott valamennyi, a társaságban és annak érdekeltségeiben viselt pozíciójáról – jelentették be ma. Spéder utóda Urbán László lesz. A távozó Spéder november-decemberben összesen 300 ezer darab OTP-részvényt adott el.

A munkaviszony megszűnésével egyidejűleg Spéder Zoltán igazgatósági tagsága is megszűnt – közölte a bank, hozzátéve: a tagság megszűnése a testület működőképességét nem befolyásolja. Spéder 1991 óta volt tagja az OTP igazgatóságának, 1995 júniusától alelnöki, majd 1996. január 1-jétől a társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettesi posztját töltött be. Közel húszéves szakmai pályafutása döntően az OTP-hez kapcsolódik, írja a Portfolio.hu.

Már megtalálták az utódát

Spéder távozásának másnapján, kedden azt is bejelentették, ki lesz az utóda. A bank közleménye szerint a stratégiai és pénzügyi divízió vezetésével, így a befektetői kapcsolatok irányításával január 15-től Urbán Lászlót bízzák meg. Urbánt, aki jelenleg az MNB igazgatója, a szükséges engedélyek kézhez vételét követően a divízió élére vezérigazgató-helyettessé nevezik ki.

A bank vezetése a Spéder távozásáról szóló közleményében megköszöni "az elvégzett munkát, amely fontos hozzájárulás volt ahhoz, hogy a bank a kilencvenes évek mélyreható átalakulását követően, mára a közép-kelet-európai térség legsikeresebb és legdinamikusabban fejlődő bankcsoportjainak egyikévé vált. Szakmai hozzáértését és személyes elkötelezettségét más országban is bizonyította: felügyelete alatt a bulgáriai DSK Bank akvizíciós sikertörténetté vált, és követendő példaként szolgál a bankcsoporton belül" – olvasható a közleményben.

Megvált 300 ezer OTP-részvénytől

A távozó bankvezér novemberben és decemberben is adott el a birtokában lévő OTP-részvényekből. November 24-én darabonként 7522 forintos egységáron 150 ezer darab OTP-törzsrészvényt értékesített. A tranzakcióval Spéder Zoltán tulajdona az OTP Bank által kibocsátott törzsrészvényből nullára változott.

A közlemény szerint a Spéder Zoltán által 96,67 százalékban tulajdonolt A64 Vagyonkezelő Kft. akkor darabonként 7480 forintos egységáron további 50 ezer törzsrészvényt értékesített. December 6-án az A64 újabb 100 ezer darab OTP-törzsrészvényt adott el, ezáltal tulajdona az OTP Bank által kibocsátott részvényből 1 548 400 darabra (0,55 százalékra) csökkent.  • Bérelnék
  • Bankszámla