Valér
2 °C
8 °C

A béreken spórol a kormány

2003.11.12. 08:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Éles hangú, sokszor személyeskedő vita folyik a parlamentben a költségvetés tervezetéről. A ma folytatódó részletes vitájában az egyik fontos, visszatérő téma az önkormányzatok finanszírozása és a 13. havi bérek kifizetése.
Továbbra is viharokat kavart a 2003-ra vonatkozó 13. havi bérek jövő január helyett idei kifizetése a közszférában: Gémesi György MDF-es képviselő szerint ez a megtakarítás csak virtuális, mivel 2005-ben ki kellene fizetni mind az az évi, mind az egy évvel korábbi jutalmat is.

Szabó Zoltán a szocialista párt részéről ellenben úgy vélte, hogy az az összeg, amit nem kell kifizetnie az önkormányzatoknak jövő januárban, valódi, más célokra felhasználható forrást jelent. Korábban Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a kérdéses 60 milliárd forintról azt nyilatkozta, hogy az úgy bővíti a kormány mozgásterét, hogy a célul kitűzött, EU-konform módon számított 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt nem növeli.

Módosítók dömpingje

A plenáris ülésen a részletes vita ma is folytatódik, és ugyanígy végeláthatatlan a módosítási javaslatok dömpingje is: lapzártánkig a büdzsé tervezetéhez benyújtott 1748 módosítási javaslat összesen 116 kapcsolódó módosító indítvánnyal bővült. Ezek közül 42-t az országgyűlés különböző bizottságai jegyeznek, míg a négy parlamenti párt képviselői 74-et adtak be.

Elkészült az ajánlás is az első körben benyújtott indítványokról. Kiderül belőle, hogy a kormány képviselője a bizottsági szavazásokon mindössze 36 pont esetében javasolta elfogadásra a módosításokat, és ezek egy jelentős része is technikai jellegű volt.

Az eredeti tervhez képest nagyobb átrendeződés várható a táppénz esetében: 30-ról 90 napra emelkedhet a törvényben meghatározott időszak után is tartó kifizetési időszak, új jogcímeken is megszüntethetővé válik a juttatás folyósítása és a keresőképességet is ellenőrizhetik majd a táppénz kiutalása előtt. A már említett 60 milliárd forint terhére 4 milliárd forinttal emelkedhet a jövő évi táppénz-előirányzat, míg a táppénz mértéke a fizetéshez képest nem 65, hanem 70 százalék lesz.