Valter
16 °C
31 °C

Versenyben a sportitalok

2004.06.17. 09:25
A magyar sportitalok piacán meglehetősen erős verseny bontakozott ki. Új márkák jelennek meg, régiek alakulnak át. A konkurenciaharcban az ár mellett az elosztási csatornák jelentik a legfontosabb tényezőt.
A sportitalok hazai piaca igen bizonytalan, mert nagyon sokan még mindig összekeverik az energiaitalok piacával. A két kategória ugyanis a fogyasztók szemében kiegészítő terméknek minősül, ám a sportitalok nem tartalmaznak ajzószereket (koffeint, illetve taurint), és a doppinglistán szereplő egyéb anyagok sem lehetnek bennük. A Red Bull és a Bomba nevű energiaitalok ugyanakkor bizonyos extrém sportokra koncentrálják marketing erőforrásaikat, ezért átfedés mutatkozik a célközönség tekintetében.

Az üdítők egy százaléka

A sportitalpiacról nem állnak ugyan rendelkezésre friss statisztikák, ám nagyságrendileg 1-2 százalékos sávban mozognak az eladások az üdítőital-fogyasztáshoz viszonyítva - mindezt Barta Zsolt, a Gatorade-et forgalmazó a Pepsi, illetve Kallós András, a piacon a Powerrade márkával jelen lévő Coca-Cola kommunikációs vezetője is megerősítette a NAPI Gazdaság kérdésére. (Becslések szerint a teljes üdítőital-piac 22-25 milliárd forintra tehető.) Kallós szerint a magyar piac még viszonylag éretlen: a fogyasztókat meg kell tanítani a sportitalok alkalmazására. Barta is azt hangsúlyozta, hogy a fogyasztók nagy része még nem tesz különbséget az energiaitalok és a sportoláshoz kifejlesztett termékek között. Mégis biztatóan emelkedik azok száma, akik már tudatosan választanak úgynevezett funkcionális italt.

Eltérő marketingstratégiák

A Coca-Colához tartozó Powerade-et 2000-ben, a sydneyi olimpia évében vezette be a piacra az amerikai anyacég. A Coca-Cola nem feltétlenül egy-egy sportolót emel ki a reklámok során, hanem a tartós szponzori együttműködésekben hisz: a Powerade például a magyar olimpiai csapat és általában véve a nemzetközi olimpiai mozgalom hivatalos itala is. A Powerade egyébként Európában vezető pozícióban van a sportitalpiacon és egy 2001-es piackutatás szerint Magyarországon is a legnagyobb forgalmat tudhatta a magáénak (viszont ekkor még nem volt jelen Magyarországon a Gatorade). A magyar piacon tavaly jelent meg a Pepsi konszernhez tartozó Gatorade, amely a világ vezető sportitalmárkája. A Gatorade általában neves sportolókkal reklámoztatja termékét, így például a legendás kosárlabdázó Michael Jordan vagy itthon Dávid Kornél népszerűsíti az italt.

Fontos az elosztás

A piac ugyancsak maghatározó szereplője az Isostar. A márka a Novartis svájci gyógyszergyár közvetlen tulajdonában volt eredetileg, később kiszervezték az anyacégből a nem gyógyszer termékeket. Magyarországon a Nutrition & Santé leányvállalat korábban a kereskedelmi láncokon keresztül próbálta eladni e produktumot, nem sok sikerrel. A felhalmozott készleteket Tóth Zoltán egykori kosárlabdázó és Grundtner Marcell volt úszó "terítette" belföldön. Tóth és Grundtner a sikeren felbuzdulva hamarosan új elosztási koncepciót dolgozott ki, és megalakították az Isotonic Bt.-t. E cég 2000-től kezdve vesz részt az Isostar forgalmazásában, és mára a legfőbb disztribútora az italnak. A hagyományos kereskedelmi láncokból azóta el-eltünedeztek az Isostar termékek, viszont főleg por alakban újra terjesztik a készítményt, s döntően az egyesületekben folynak az értékesítések. Az alternatív értékesítési csatornák végül is sikeresnek bizonyultak: az Isotonic nyereségesen működik, és folyamatosan növeli piacát, annak ellenére, hogy a cég tavaly marketingre egy fillért sem költött. Nemzetközi szinten egyébként az Isostar is támogat néhány sportágat, ezek közé tartozik a jégkorong és az atlétika is.