Aliz
6 °C
14 °C

Statisztikai hiba volt a magyar gazdasági csoda

2002.02.19. 10:07
A fizetési mérleg tavalyi hiánya az eredetileg közölt 519 millió euró helyett 1,2 milliárdra rúg egy statisztikai korrekció miatt. Ezzel a fizetési mérlegből eltűnt a korábban megmagyarázhatatlan "magyar csoda" - írja a Magyar Hírlap.
A Magyar Nemzeti Bank 2000 januárjáig visszamenőleg minden hónapra korrigálta a fizetési mérleg adatait - jelentette be Riecke Werner, a jegybank alelnöke.

Az előzetesen közölt 519 millió euró helyett tavaly a folyó fizetési mérleg deficitje 1,2 milliárd euró volt. A 2000-es 1,6 milliárdos deficitet viszont 1,4 milliárdra mérsékelték.

Magyarázat a megmagyarázhatatlanra

A módosítás után kiderült, hogy nem létezik az a gazdasági csoda, amelyet eddig egyetlen pénzpiaci, illetve kormányzati elemző sem tudott megfejteni. A korrekció előtti adatok szerint a júniust követő négy hónapban rendre többlettel zárt a fizetési mérleg, amely a lassuló export és a növekvő fogyasztási importkereslet mellett megmagyarázhatatlan volt - írja a Magyar Hírlap.

A szakértők - ideértve a jegybank elnökét, a gazdasági- és a pénzügyminisztert - akkor a kedvező adatokat a turisztikai többletbevételekkel, az alacsonyabb energiaszámlával, a visszaesett beruházási importtal, valamint a vállalati készletek exportálásával magyarázták.

A módosításokra az egyik - közelebbről meg nem nevezett - multinacionális cég hibás adatszolgáltatása miatt volt szükség. A szóban forgó vállalat egy külföldi bankban vezetett elszámolásait - bár az külkereskedelmi tevékenységéből adódott - tévedésből nem jelentette az MNB-nek, így csúszott hiba a külkereskedelmi mérleg számításába.

A "vétkes" cégről annyit tudni, hogy 2000-ben kezdte meg gazdasági tevékenységét, ezért kellett 2000 januárjáig visszamenőleg módosítani a fizetési mérleg adatait.

Elemzői reakciók

A nagy rejtély megoldódott, ez az legnagyobb pozitívuma a jegybank tegnapi bejelentésének - kommentálta a hírt a napilapnak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője. Bár a hiány az eredetileg közölt duplájára nőtt, így is a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százaléka alatt marad, ami "egészséges és finanszírozható" hiány.

"Elég nagy arculcsapása a piacnak", ugyanis egyik napról a másikra kiderült, hogy a befektetők téves adatokra alapozva hozták meg döntéseiket - reagált Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. vezető elemzője.

Távolabbról szemlélve az adatot, kiderült, hogy a hiány a jó kategóriából a "kevésbé jó" besorolásba esett vissza. Az 1,2 milliárdos passzívum javuló tendenciát mutat, vagyis ha hullámokat is vett az MNB tegnapi szokatlan mértékű korrekciója, azok a statisztikába vetett bizalom csökkenésben jelentkezhetnek - vélekedett Török Zoltán.

Ezzel szemben Simon Watts, a UBS Warburg piaci elemzője szerint az eset nem gyengíti a jegybank hitelességét és az adatközlésbe vetett piaci bizalmat sem. Watts szerint a felülvizsgált 2001-es folyó deficit változatlanul csekély - az éves GDP-érték 2 százaléka -, és kisebb az előző évinél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?