Statisztikai hiba volt a magyar gazdasági csoda

2002.02.19. 10:07
A fizetési mérleg tavalyi hiánya az eredetileg közölt 519 millió euró helyett 1,2 milliárdra rúg egy statisztikai korrekció miatt. Ezzel a fizetési mérlegből eltűnt a korábban megmagyarázhatatlan "magyar csoda" - írja a Magyar Hírlap.
A Magyar Nemzeti Bank 2000 januárjáig visszamenőleg minden hónapra korrigálta a fizetési mérleg adatait - jelentette be Riecke Werner, a jegybank alelnöke.

Az előzetesen közölt 519 millió euró helyett tavaly a folyó fizetési mérleg deficitje 1,2 milliárd euró volt. A 2000-es 1,6 milliárdos deficitet viszont 1,4 milliárdra mérsékelték.

Magyarázat a megmagyarázhatatlanra

A módosítás után kiderült, hogy nem létezik az a gazdasági csoda, amelyet eddig egyetlen pénzpiaci, illetve kormányzati elemző sem tudott megfejteni. A korrekció előtti adatok szerint a júniust követő négy hónapban rendre többlettel zárt a fizetési mérleg, amely a lassuló export és a növekvő fogyasztási importkereslet mellett megmagyarázhatatlan volt - írja a Magyar Hírlap.

A szakértők - ideértve a jegybank elnökét, a gazdasági- és a pénzügyminisztert - akkor a kedvező adatokat a turisztikai többletbevételekkel, az alacsonyabb energiaszámlával, a visszaesett beruházási importtal, valamint a vállalati készletek exportálásával magyarázták.

A módosításokra az egyik - közelebbről meg nem nevezett - multinacionális cég hibás adatszolgáltatása miatt volt szükség. A szóban forgó vállalat egy külföldi bankban vezetett elszámolásait - bár az külkereskedelmi tevékenységéből adódott - tévedésből nem jelentette az MNB-nek, így csúszott hiba a külkereskedelmi mérleg számításába.

A "vétkes" cégről annyit tudni, hogy 2000-ben kezdte meg gazdasági tevékenységét, ezért kellett 2000 januárjáig visszamenőleg módosítani a fizetési mérleg adatait.

Elemzői reakciók

A nagy rejtély megoldódott, ez az legnagyobb pozitívuma a jegybank tegnapi bejelentésének - kommentálta a hírt a napilapnak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője. Bár a hiány az eredetileg közölt duplájára nőtt, így is a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százaléka alatt marad, ami "egészséges és finanszírozható" hiány.

"Elég nagy arculcsapása a piacnak", ugyanis egyik napról a másikra kiderült, hogy a befektetők téves adatokra alapozva hozták meg döntéseiket - reagált Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. vezető elemzője.

Távolabbról szemlélve az adatot, kiderült, hogy a hiány a jó kategóriából a "kevésbé jó" besorolásba esett vissza. Az 1,2 milliárdos passzívum javuló tendenciát mutat, vagyis ha hullámokat is vett az MNB tegnapi szokatlan mértékű korrekciója, azok a statisztikába vetett bizalom csökkenésben jelentkezhetnek - vélekedett Török Zoltán.

Ezzel szemben Simon Watts, a UBS Warburg piaci elemzője szerint az eset nem gyengíti a jegybank hitelességét és az adatközlésbe vetett piaci bizalmat sem. Watts szerint a felülvizsgált 2001-es folyó deficit változatlanul csekély - az éves GDP-érték 2 százaléka -, és kisebb az előző évinél.  • Hírek
  • Megtakarítás